Publicerat: 2007-12-07
Morgondagens Demokrati - Tankarnas Trädgård
I går kväll hade Tankarnas Trädgård ett möte om morgondagens demokrati i Vivallaskolans matsal.
Inbjudna gäster var Bengt Göransson, folkbildare, demokratiutredare, tidigare kultur och utbildningsminister och mycket mer. Maryam Yazdanfar, riksdagsledamot. Som debattledare återfann vi Eva Marcusdotter, Tankarnas Trädgård.
Bengt Göransson började med ett anförande där han berättade om sina funderingar om att bli igenkänd, och berättade att han blev igenkänd på Stockholms station en gång, mannen som kom och pratade med honom kom ihåg hans namn och att han arbetat länge inom politiken och suttit i med i regeringen under flera år, men inte vilket parti han suttit med för.
En nyttig påminnelse för politiker ibland, - Ofta tror man att man är igenkänd för de frågor man för i politiken, men det är inte alls säkert.
Bengt Göransson fortsatte med att visa bilder från verkligheten han började med en skylt som satt i tunnelbanan i London 26 juli 2005. Skylten var en uppmaning till dem som hade stora ryggsäckar, långa rockar eller såg utländska ut att inte springa på perrongerna eller i korridorerna.
Anledningen till skylten var att rädslan för terrorismen sprider ut sig, samma sak på Arlanda flygplats, nu får man inte ha med sig vätska ombord på flygplanen och Bengt Göransson funderade på att den nya regeln säkert hade inneburit att företaget som har ansvar för säkerheten hade kunnat anställa 20 - 25 nya medarbetare.
Det påminner om det gamla Sovjetunionen, där alla skulle vara sysselsatta även om det var onödiga arbetsuppgifter, att checka in på ett hotell i det gamla Sovjetunionen tog en väldig tid eftersom man fick stanna och svara på frågor på flera olika ställen just för att alla innevånare skulle vara sysselsatta.
Nu har vi en regering som bedriver liknande politik, nämligen en politik som innebär att alla ska vara sysselsatta även om man inte uträttar något.
- Demokrati bygger på tilltro till den enstaka individens förmåga, medborgaren har ett ansvar för sin del av demokratin.
Bengt Göransson ville peka på ett fenomen att politiker inte företräder medborgarna utan de företräder skattebetalarna. Det är farligt att företräda skattebetalarna för då gör man medborgarna till kunder.
- Det är viktigt att i en demokratisk diskussion hävda människans roll och frihet är endast möjligt i ett jämställt samhälle.
Vi inom politiken måste göra rent hus med butikstänkandet, medborgaren är inte en kund.
Maryam Yazdanfar sitter i riksdagen sedan två år tillbaka.
Maryam pratade om att det är viktigt att vara nyfiken även inom politiken.
- Hur ska samhället och demokratin kunna utvecklas om vi inte är nyfikna?
- Barn har tid att vara nyfikna.
Maryam Yazdanfar hade varit på ett möte på en öppen förskola och pratat med föräldrar och hon gick därifrån och var deprimerad eftersom föräldrarna inte hade tid att engagera sig i något annat än det som rörde den själva som personer och är det så att i framtiden kommer att ha tid vara den nya lyxen.
- De som har tid att ägna åt annat än sig själva kommer att vara de som har lyx, men kommer det betyda att människor engagerar sig mer då?
Det är den stora frågan.
Under den följande stunden som var till för diskussion och frågor kom det att bli ganska mycket tal om starka ledare.
Maryam Yazdanfar sa att hon saknar den där typen av ledare som visas fram i amerikanska filmer, den där ensamma som vågar ställa sig upp och ha en avvikande åsikt.
Bengt Göransson å sin sida valde att mer poängtera skillnaderna mellan ledare och chef och det är inte samma sak.
Andra frågor som kom upp var medias roll i politiken.
Media är en viktig arena, men det kan vara svårt att få tid på sig när de vill ha ett uttalande, den
synen höll inte Maryam Yazdanfar med om utan hon som är journalist i botten tycker att många politiker har
blivit mediemonster.
Svaret blev i stort sett oberoende av vilken politiker vi pratade med att "Vi måste synas mer ute bland väljarna". När vi frågade en av de besökande politikerna om varför vi så sällan ser de mer namnkunniga politikerna ute bland vanligt folk mellan valrörelserna kom svaret snabbt och kanske utan eftertanke, "För då kommer inte media".
En fördel med att inte ha varit i riksdagen så länge tyckte Maryam Yazdanfar att det var att hon kan säga till en reporter att hon inte kan alla fakta i en viss fråga och eftersom man räknas som ung tills man är 45 så har hon tid på sig.
Politiker kan sätta stopp för medias jagande men då måste politikerna sluta uttala sig om allt också. Det måste komma från båda hållen, kan inte skylla allt på media politikerna har också en roll där.
Frågan om folkbildningens betydelse för industrialiseringen fick väl egentligen inget riktigt svar, lite beroende på att det faktiskt är ett oerhört komplext ämne som skulle kunna fylla ett helt möte och mer där till.
Den största diskussionen blev om att politiken måste återta torgen i Stockholm finns nästan inga torg kvar eftersom de blivit omgjorda till gallerior och numera är privat mark, det diskuteras även att göra om Sergels torg på liknande sätt och att det är fel var de flesta överens om. Bengt Göransson tycker att de politiskt aktiva måste hitta nya vägar till diskussioner och debatter, socialdemokratin är duktiga på att byta ut diskussion mot information. Det kom en uppmaning till ABF att anordna fler debattcirklar som det fanns förr, nu är det cirklar i allehanda praktiska områden men de som rör politik är borta.
Bengt Göransson tyckte att alla ska diskutera mer i vardagen, de som är med i PRO till exempel borde fråga barn och barnbarn vad de tycker i olika frågor och det tyckte jag var en bra uppmaning till dem som var med på mötet.
Det är lätt att glömma bort att du har människor nära som du kan fråga om olika saker.
Kommentarer: