×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2007-10-15  

Sekeltidsmarknad i Wadköping.

©2007 Johan Gullberg - Sekeltidsmarknad i Wadköping 2007
©2007 Johan Gullberg - Sekeltidsmarknad i Wadköping 2007
©2007 Johan Gullberg - Sekeltidsmarknad i Wadköping 2007
©2007 Johan Gullberg - Sekeltidsmarknad i Wadköping 2007
©2007 Johan Gullberg - Sekeltidsmarknad i Wadköping 2007
©2007 Johan Gullberg - Sekeltidsmarknad i Wadköping 2007
©2007 Johan Gullberg - Sekeltidsmarknad i Wadköping 2007
Söndagen den 14 oktober 2007 var det dags för den årliga sekelskiftsmarknaden i Wadköping.
Det är för tredje året i rad som det är sekelskiftsmarknad i Wadköping, utbudet var varierande, allt från honung till skinnarbeten.

Trots det lite regntunga vädret så var det många som passade på att besöka Wadköping och titta på utbudet i de olika stånden, en rolig sak med just sekelskiftsmarknaden är att en del av försäljarna har klätt sig i tidstypiska kläder.

Telge Glima hade uppvisning i olika lekar som lektes tunt sekelskiftet, med en slogan som säger, "vi förenar historia med blåmärken", ger en ganska beskrivande bild på hur pass vilda lekarna är.

Telge Glima är ett uppskattat inslag och de får snabbt en stor publik som nyfiket tittar på deras vilda lekar ett stort plus är ju att de uppträder i tidstypiska kläder. Många av lekarna känns lite konstiga men de skulle säkert uppskattas av många nu förtiden också så det är tur att det finns människor som håller dem vid liv.

Det roliga när det händer något i Wadköping är att alla de som har verksamheter av olika slag har öppet.
Många av besökarna passar på att besöka de olika verksamheter som finns i Wadköping. Under söndagen var alla öppna vad vi kunde se och en av de mest välbesökta är träsvarvarnas lokaler.

Vi passade på att besöka Ann-Louise Alpberg i Asperuds tapetseri.
Asperuds tapetseri verkade ha fullt upp under söndagen eftersom det var många som passade på att gå in och fråga om lite allt möjligt när det gäller omklädning av möbler.

Enligt Ann-Louise Alpberg så är det oftast mycket att göra när det händer något i Wadköping, många passar på att gå in och titta på det som finns i butiken, det finns mer än enbart möbler så som tyger och lite andra småsaker.

Även de olika museerna i Wadköping har öppet och de lockar också besökare, Cajsa Wargs stuga är verkligen en tillbaka blick i hur det kunde se ut runt matbordet hos de mer välbärgade i samhället under 1700talets mitt.

Speciellt kryddorgeln drar till sig blickar när man kommer in i Cajsa Wargs skafferi, roligt att känna dofter från historien, Cajsa Warg levde i huset under en tid så det har verkligen anknytning till henne, man kan läsa en hel del både om matvanor och om Cajsa Warg när man gör ett besök i skafferiet.

Positiv spelaren Jan-Evert Olbrink var också på plats i år. Ett positiv drar till sig uppmärksamhet och enligt Jan-Evert Olbrink är det lika vanligt att äldre kommer fram och börjar prata som att barn kommer fram. Som tur är så finns apan på plats på positivet det har hänt att Jan-Evert Olbrink inte har haft med sig apan och då har det varit många som kommit fram och frågat efter den, en apa hör till, det måste man ha om man är en positivspelare.

Jan-Evert Olbrink köpte sitt första positiv i födelsedags present åt sig själv och nu har han åkt runt som positivspelare i fem år, som positivspelare får man se en hel del av Europa och av Sverige.

I Sverige var aldrig positiven vanliga men de var vanligast runt 1890 talet, många kom från Italien för att försörja sig på positivspel, men det var aldrig så många Svenskar som spelade i till exempel Tyskland är det mycket vanligare med positiv på marknader och liknande tillställningar.

Det var även velocipeduppvisning, det är roligt att titta när velocipeden far fram över gatstenarna i Wadköping.
Velocipeduppvisning innebär även att det blir ett litet föredrag om just velocipeden, eller cykeln som vi normalt säger idag.

1870 kom den första serietillverkade höghjulingen i England de tidiga höghjulingarna hade inte några slangar till hjulen och ramen var gjord i metall vilket gjorde att cyklarna vägde en hel del. Det fanns under glansdagarna många tillverkare av höghjulingar.

Höghjulingar var inget som alla hade råd med då en höghjuling kunde kosta så mycket som tre årslöner.
Sen är då frågan varför det var ett så högt hjul på cyklarna och svaret är helt enkelt utväxling, det var mycket snabbare att cykla på en cykel med ett stort hjul när tramporna satt direkt på hjulet.
Ordet velociped föresten, betyder ungefär snabbfot när det översätts till svenska.

Under dagen pågick det även skördefest i Stadsträdgården.
Där kunde lokala odlare sälja sina varor.
Vad vi kunde se så hade pumporna en bra åtgång. Skördemarknaden verkade inte vara riktigt lika välbesökt som sekelskiftsmarknaden i Wadköping men den lockade ändå en del besökare till att handla.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar