×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2018-09-04  

Liberalparty vid Demokratitorget.

Liberalparty vid Demokratitorget.

Under lördagen så arrangerade Liberalerna i Örebro en fest på Stortorget precis nedanför valstugorna och under en timme så bjöds det på musik av Svenska Coverorkestern, politik, tårta och ponnyridning.
Festen inleddes med en halvtimmes musik av Svenska coverorkestern som fick rätt många att stanna till under deras kavalkad av kända låtar från fram för allt 1980-talet, sedan var det dags för politiker på scenen.


© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
4 klickbara bilder.

Under lördagen så arrangerade Liberalerna i Örebro en fest på Stortorget precis nedanför valstugorna och under en timme så bjöds det på musik av Svenska Coverorkestern, politik, tårta och ponnyridning.
Festen inleddes med en halvtimmes musik av Svenska coverorkestern som fick rätt många att stanna till under deras kavalkad av kända låtar från fram för allt 1980-talet, sedan var det dags för politiker på scenen.

80-talet återvände med musiken.

Svenska coverorkestern är ett Örebro baserat band som spelar precis det som namnet antyder och de hade ett väldigt långt medley där de gick igenom en hel hög av låtar som man känner igen om man var med under 1980-talet, efter deras framträdande så hade jag titellåten från Fame i huvudet ett bra tag.
Bandet har tre personer på sång och alla tre håller hög klass och att de turas om att sjunga gör det faktiskt extra kul att både titta och lyssna på.
Vi fick en intervju med två av sångarna efter spelningen och då berättade Martin Sunesson och Karin Svärdh att det var jättekul att få komma och spela på Stortorget och få en chansen att visa upp bandet som har funnits i ungefär 10 år men endast tre år med den här sättningen på medlemmar.
- Ja men det är ju jätteroligt, att få en möjlighet att komma ut i alla fall och visa upp sig, det är ju perfekt. sa Martin Sunesson.

Musik är kul.

Svenska coverorkestern finns bara för att musik är roligt, alla i bandet har andra jobb berättade Karin Svärdh och de är ute och spelar bara för att det är kul och en sådan här spelning är enkel för dem för även om jag tyckte att de höll ett högt tempo hela tiden så brukar deras spelningar ligga på runt tre timmar och med samma höga tempo hela tiden så trettio minuter var inte någonting.
Det här bandet är ett partyband berättade de också och det är därför som de har satsat på att köra covers, det ska vara låtar publiken känner igen.
- En halvtimme är ingenting, alltså vi brukar spela tre timmar, då är vi lite tagna. sa Martin Sunesson.

Politik på scenen.

Det avslutande på scenen var att Fredrik Beckmann pratade med Karolina Wallström, Anna Ågerfalk och Johan Pehrson.
Fredrik Beckmann inledde frågestunden på scenen med att be någon av politikerna att förklara vad liberalism är och Johan Pehrson svarade att det är en idé om frihet, det är med frihet som vi kan förverkliga våra drömmar, frihet och hårt arbete sa Johan Pehrson och han fortsatte med att friheten idag är hotat och att liberalismen fortfarande arbetar mot så mycket frihet som det går.
- Det handlar om människors drömmar och möjlighet att göra egna aktiva, viktiga val. sa Johan Pehrson.

Vilka utmaningar ser ni efter valet.

På frågan om vilka utmaningar de ser efter valet så svarade Karolina Wallström att det kan vara tufft att vara liberal ibland eftersom de inte döljer någonting, inte är ute efter makt och de bevarar inte system och den inställningen kan göra att många protesterar men Karolina Wallströms största utmaning det är att få ordning och reda i skolan.
Skolan först är det som gäller för Liberalerna eftersom de anser att skolan är det viktigaste för att alla ska kunna bli det de vill och det är inte bara grundskola och gymnasiet utan skola behövs genom hela livet.
Johan Pehrson talade också om skolan och hans vinkling var att han har tidigare arbetat på Örebro tingsrätt och de ungdomar som hamnade där hade oftast varit i klammeri med rättvisan flera gånger tidigare men ingen hade gripit in i tid för att stoppa dem och alla hade hoppat av skolan mer eller mindre, så skolan är viktig för att fånga upp tidigt.
- Små olyckor får inte tillåtas bli stora katastrofer. sa Johan Pehrson.

Frågesport.

Fredrik Beckmann hade satt ihop varsin nutidsorienteringsfråga åt politikerna och Karolina Wallströms fråga var hur många grundskolor det finns i Örebro kommun och eftersom hon fick tre alternativ att välja mellan så valde hon rätt med 63, men hon fick också en följdfråga om hur många av dem som är kommunala och där svarade hon ungefär 30 medan svaret var 44 så hon var inte så långt ifrån.
Anna Ågerfalks fråga blev hur många nationalparker som finns i region örebro län och efter lite funderande så kom svaret att det är två och hon fick bonus för att hon visste att det var Garphyttan och Tiveden.
Johan Pehrsons fråga blev, vilken kommun är tryggast att bo i i Sverige enligt SKL:s undersökning och svaret blev Landskrona men Lomma så han var i alla fall i rätt del av landet och följdfrågan blev vilken plats Örebro kom på och där var han lite för optimistisk med sitt svar 142 för Örebro ligger på 157:de plats.

Skola och vård.

Anna Ågerfalk kopplade ihop skolan med vården bland annat genom att säga att de långa köerna till barn och ungdomspsykiatrin gör att alla elever faktiskt inte får en vettig chans att klara av skolan och de långa köerna kan också visa på hur skolan fungerar idag och att ha bra lärare och tydliga krav på eleverna skulle kunna påverka deras psykiska hälsa mycket och det behövs också en mer jämlik skola för som det är idag så ser det väldigt olika ut mellan olika kommuner.
- Skolan och vården går ju hand i hand naturligtvis. sa Anna Ågerfalk.

Sverige är tryggare.

Johan Pehrsons fråga är ju bland annat trygghet och han sa bland annat att mycket av brottsligheten idag har minskat men det finns en liten grupp unga som hamnar djupt i brottsligheten och de både drabbas av mer brott samtidigt som de begår fler brott själva också och där behövs det insatser från samhället.
Sedan så har brottsligheten ändrat karaktär, den har blivit mer teknisk och mer organiserad idag än den var tidigare och så har den blivit grövre och Johan Pehrson vill se fler poliser ute på gatorna och samtidigt fler specialiserade poliser som kan ta sig an den organiserade och tekniska brottsligheten.
- Det behövs både fler poliser på gator och torg och en avancerad polis som kan möta och ge en stålhandske mot den grova brottsligheten. sa Johan Pehrson.

Vården har tagit mer plats.

Anna Ågerfalk berättade efter utfrågningen på scenen att den liberala festen kändes jättelyckad och när hon var ny i politiken så var den här typen av arrangemang vanligare och då var det hon som stod på scenen och intervjuade politikerna och det kändes bra att få möjlighet att sprida deras budskap till de som passerade förbi, det är ju inte säkert att alla vågar komma fram och fråga om saker och då är det här ett bra tillfälle att få information ändå.
I det här valet så har det varit mer fokus på regionfrågorna än vad det brukar vara, Anna Ågerfalk upplever att det är fler som kommer och är nyfikna och vill prata vårdfrågor den här gången än det har varit tidigare val och det har också arrangerats fler debatter också.
- Jag har ju gjort ett par valrörelser tidigare i det här och jag märker dels att människor är intresserade av att prata vårdfrågor och det vet vi ju att man är ju oroad över vården, det är fler som kommer fram och ställer frågor, som vill veta vad vi ser för utmaningar och lösningar. sa Anna Ågerfalk.

Vårdcentralerna är viktiga.

För Anna Ågerfalk så är en av de viktigaste frågorna den om att rusta vårdcentralerna och med det menar hon att de ska fungera bättre än de gör idag.
Liberalerna i Örebro vill införa husläkare på vårdcentralerna och i deras värld så kan läkarna välja om de ska arbeta på vårdcentralen eller om de ska driva en privat praktik och en husläkare ska vara främst för äldre som träffar sin läkare ofta och behöver veta att de träffar samma läkare hela tiden, det är en fråga om trygghet för vårdnadstagaren.
En annan viktig fråga är att få fler läkare och sjuksköterskor att vilja arbeta inom vården och en väg dit är att ge mer makt åt de som arbetar på golvet och är de som vet hur vården kan utvecklas.
- Vi måste ge mer makt till de som jobbar ute där, att göra det tuffa jobbet med att utveckla vården. sa Anna Ågerfalk.

Olika perspektiv.

Vi pratade med Fredrik Beckmann efter hans utfrågning av politikerna och han berättade då att hans tanke bakom frågorna var att det skulle vara kul, något han märkte var hur vältränade politikerna är och att det märktes att de är ute mycket och pratar politik.
Tanken bakom frågorna var att liva upp det lite och inte bara ha det jätteallvarligt utan få ha lite roligt också.
- Mitt perspektiv var att det skulle vara kul, lättsamt, inte gravallvarligt, att politik också kan vara roligt inte bara superallvarligt.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar