×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2018-08-28  

Investeringsstöd ger lägre hyror vid nyproduktion.

Investeringsstöd ger lägre hyror vid nyproduktion.

I stadsdelen Bettorp i Örebro växer det fram ett helt nytt bostadsområde med en blandning av bostadsrätter och hyresrätter och Tornet Bostadsproduktion AB bygger just nu 40 hyreslägenheter med hjälp av det statliga hyresstödet för att kunna hålla nere hyrorna så att fler har råd att flytta till en helt ny lägenhet.

© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
10 Klickbara bilder.
© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Per-Olov Gatu, Projektledare Tornet.
© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Ullis Sandberg (S) kommunalråd med ansv. samhällsbyggnad.
© 2018 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Thomas Norr, Peab. Ullis Sandberg (S), kommunalråd. Dennis Begic (S,) riksdagskandidat, Per-Olov Gatu, projektledare Tornet. Mikael Johansson, Radiator.

I stadsdelen Bettorp i Örebro växer det fram ett helt nytt bostadsområde med en blandning av bostadsrätter och hyresrätter och Tornet Bostadsproduktion AB bygger just nu 40 hyreslägenheter med hjälp av det statliga hyresstödet för att kunna hålla nere hyrorna så att fler har råd att flytta till en helt ny lägenhet.

Först ut i Örebro.

Tornet är de som först kommer att ha färdiga lägenheter byggda med hjälp av hyresstödet och det gör att hyrorna är ungefär 20 procent lägre mot om de varit byggda utan det statliga bidraget och deras hus blir de första i Örebro med lägre hyror efter den här modellen, andra byggprojekt är på gång i Örebro men de är i startgroparna och därför var Dennis Begic (S) och Ullis Sandberg (S) på besök i Bettorp under tisdagen för att träffa Per-Olov Gatu, projektledare Tornet och Thomas Norr, Peab.

Klimatsmart och billigt.

Tornets affärsidé är att bygga, förvalta och förvärva attraktiva och miljövänliga hyresrätter i de större städerna och det som byggs i Örebro har ett tydligt miljövänlig inriktning med både bergvärme och solcellshybrider.
Per-Olov Gatu berättade att de försöker hitta smarta lösningar i sina lägenheter för att göra små lägenheter som fungerar är en utmaning men de gör sitt bästa för att hitta smarta lösningar för att få rum med allt det som ingår i den standard som lägenheter idag behöver.
Tornet finns idag på flera orter i landet och det här är deras första projekt i Örebro och Per-Olov Gatu gillade det här läget i Örebro och även om han är örebroare så var det här ett projekt som han fastnade för.
Miljöfrågorna är viktiga och de arbetar mot miljöbyggnad silver och det betyder bland annat att de överträffar de lagstadgade miljömålen och att husen är energisnåla.

Innovativa idéer.

Kombinationen av bergvärme och solenergi är deras lösning för att få ner energiåtgången och de testar också att ha solhybrid på de här husen och det betyder att vätskan från bergvärmen cirkulerar under solcellerna för att kyla ned dem så att de arbetar effektivare, eftersom kisel minskar i effektivitet vid 25 grader berättade Thomas Norr.
Med det här systemet så kan de också förse lägenheterna med svalare luft och den här varma sommaren visade att det kan vara viktigt och även om lägenhets temperaturen bara blir ett par grader lägre så känns det ändå behagligare men det går inte att jämföra med en air condition men är ändå bättre än ingenting. Och en fördel med solhybriderna är att de har så många fler aspekter än att bara producera el och det här är Tornets pilotprojekt med den här teknologin och det de har sett hittills har gjort att de planerar på att utveckla konceptet ännu mer i kommande byggprojekt.
- Kan vi också förse lägenheterna med någonting som vi kallar för frikyla, det är inte en air condition, men vi kan pumpa in då en lägre temperatur. sa Thomas Norr.

Investeringsstödet var avgörande.

Per-Olov Gatu berättade att investeringsstödet var avgörande för deras nuvarande satsning i Örebro och de har lyckats få ner energiförbrukningen i lägenheterna rejält och fick därför också ett stort investeringsstöd men utan stödet så hade hyrorna blivit väldigt höga.
Investeringsstödet och energisatsningen går hand i hand när det gäller Tornets hus i Örebro berättade Per-Olov Gatu och tack vare investeringsstödet så ligger hyrorna 20 procent lägre än vad de skulle ha gjort annars, det betyder att en trea på 63 kvadrat skulle kosta 9 706 kronor men nu kostar den 7 660 kronor så investeringsstödet gör skillnad, de har även lägenheter på 50 kvadrat och de kostar 6 400 och skulle ha kostat 8 100 annars så det blir en rätt stor skillnad i hyresnivå.
Per-Olov Gatu berättade också att Örebro kommun är bra med sina markpriser, dels ligger priserna lågt och sedan är det bra med enhetspriser som gör att företaget kan planera på lång sikt och beta vad priset blir.
- De priser ni har här i Örebro de är bra. sa Per-Olov Gatu.

Viktigt att få se själv.

De är viktigt att själv få en möjlighet att se riktiga lägenheter som är på väg ut på marknaden och då vill Ullis Sandberg få en chans att titta på dem själv för att se vilken standard det är och hur det kommer att bli eftersom de här lägenheterna är först ut i Örebro att byggas med investeringsstödet.
Det är viktigt att det finns nyproducerade lägenheter med rimliga hyror och så har det inte riktigt varit tidigare och det krävs ett investeringsstöd för att få ner hyrorna till rimliga nivåer Örebro kommun har arbetat på flera olika sätt för att kunna få ner hyrorna men de kan inte göra det i någon större volym och Örebro behöver bygga minst 4000 nya bostäder per år för att klara av bostadssituationen berättade Ullis Sandberg.
Utan investeringsstödet så blir det svårt och de borgerliga partierna är inte intresserade av ett investeringsstöd för hyresrätter och de kommer antagligen inte att lägga pengar på det om de vinner valet och det ser hon som oroande eftersom Örebro fortfarande är i stort behov av fler bostäder.
- Då behöver ju de bostäder som kommer ut på marknaden vara sådana bostäder som folk har råd att bo i, det är ju verklighet. sa Ullis Sandberg.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar