×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2017-08-22  

VOX festivalen 2017.

VOX festivalen 2017.

2007 var första gången vi var och skrev om VOX festivalen och mycket har hänt under åren som gått.
En av de största förändringarna är utökningen och uppdelningen av dagarna till tre dagar med olika musikstilar.
Det gör att publiken förändras rätt mycket men det kändes ändå som att rätt många Örebroare hittade till Varbergaparken och VOX, trots regn och inte jättevarma kvällstemperaturer.

© 2017 Johan Gullberg - knytpunkt.se
För många (269) klickbara bilder.

2007 var första gången vi var och skrev om VOX festivalen och mycket har hänt under åren som gått.
En av de största förändringarna är utökningen och uppdelningen av dagarna till tre dagar med olika musikstilar.
Det gör att publiken förändras rätt mycket men det kändes ändå som att rätt många Örebroare hittade till Varbergaparken och VOX, trots regn och inte jättevarma kvällstemperaturer.

Bland de bästa med VOX

En av de allra bästa sakerna med VOX festivalen är stämningen bland besökare som kommer till Varbergaparken för att roa sig.
Det är sällan vi märkt något stök eller bråk och i de flesta fall när det hettat till lite mellan besökare har det räckt med en mindre tillsägelse för att allt ska bli lugnt igen.
Med lite allt möjligt från tivoli och mat till godis och musik finns det något för alla som kommer.

VOX festivalen fortsätter att växa.

Tre dagar fyllda av musik blir rätt mycket att ta in men upplägget att ha olika dagar för olika typer av musik hittar du bara på VOX vad jag vet, hiphoppen lockar sin publik och rocken sin, det lite tråkiga är att de olika publikerna inte får en chans att mötas.
I år så var det som vanligt blandat med lokala artister och sådana som redan är lite mer etablerade inom musiken och den blandningen är rolig om man är på plats hela tiden som festivalen pågår.
En nyhet för i år var att VOX hade kört en talangtävling innan festivalen så det var ovanligt många lokala akter med som hade vunnit sin plats via den talangtävlingen.

Davor Dundic från Ambitiös var på plats som sponsor till festivalen och han har en tanke om att VOX ska hjälpa till inför O Helga Natt, den stora gratiskonserten som är på Stortorget den andra advent.
Företaget Ambitiös var de som gick in och räddade O Helga Natt och nu vill han se en bredare uppslutning runt O Helga Natt och göra det till något mer än det har varit, samt få en mer lokal anknytning så han var på VOX för att träffa Boris René för att han vill ha med honom under O Helga Natt för att få en koppling till VOX Festivalen.
Davor Dundic vill visa upp Örebro från sin bästa sida och det är under julen tycker han, tanken är att sätta Örebro på världskartan, alla vägar bär till Örebro och han sa också att drömma måste man få göra.
Davor är uppvuxen i Örebro och han vill att Örebro ska vara ett så bra och hållbart samhälle som det bara går och då pratar han inte om miljö utan om trivsel.
- Vi måste vurma lite grand om det lokala också, släppa fram våra lokala konstnärer och artister och där ser jag att vi kan bättra på, att få bredare uppslutning, sa Davor Dundic.

Hiphop är mycket.

Hiphop kan kännas som gangstertakterna från USA men den svenska hiphoppen har blivit så mycket mer och den här kvällen visades en liten del av Svensk hiphop upp.
V.OX festival betyder blandat med stora och små akter och då speciellt en chans att få höra lokala artister som ofta saknas i musikutbudet annars.
Först ut var unga förmågor som är med i 1,4 grader och Nadir var en av dem, han berättade att han gillar att sjunga och att hans dröm har varit att få uppträda på just V.OX festivalen och nu när han har gjort det så siktar han mot Globen i Stockholm, 1,4 Grader är något han gillar för att de har kul ihop och även om de inte arbetar med musik hela tiden så är det ett roligt gäng att bara hänga med.

Håll koll efter Glam Jam.

Ett annat lokalt band var duon Glam Jam som inte var ren hiphop eller i alla fall inte rap utan mer sång och de här tjejerna kommer vi säkert att få höra mer ifrån för trots att de rätt nyligen har startat så är de riktigt bra och texterna är välarbetade för att beröra och även om de inte skriver själva utan har en låtskrivargrupp bakom sig så passar texterna sångerskan Jasmin Abbors väldigt bra.
Även om Glam jam är rätt så nystartade så har Jasmine hållit på rätt länge med musik även om det har varit som hobby, men senaste året har hon tagit musiken lite mer på allvar och Glam Jam har hon tillsammans med sin syster Mikaela Abbors som kör.
Jasmin har en stor personlighet och hon fyllde upp scenen på VOX med sin närvaro och bidrog med lite annan musik under fredagens hiphop tema.
Om ni tycker att ni känner igen Jasmin så kan det bero på att hon redan har släppt låtar men då under artistnamnet Jasse och om hon fortsätter att satsa på musiken så är hon helt klart en artist att hålla koll efter.

En helkväll med rock.

Rockdagen blev det en riktig hårdrocksfest och det var stor variation på banden under kvällen, Kill the Kong fastnade i mitt minne tack vare energin de hade på scenen och om någon som var där och såg dem tyckte att en del av dem verkade vara bekanta så kan det bero på att flera av medlemmarna var med i Seventribe och energinivån i Kill the Kong är lika hög och därför är de roliga att se på scenen.
Vi fick en intervju med de båda sågarna Sebastian och Timo där Timo berättade att Kill the Kong har funnits som band i två år och hälften av medlemmarna kom från Seventribe men de hade fortfarande lusten att spela så då bildades Kill the Kong, Sebastian var en av de sista in i bandet och han flyttade från Göteborg för att få vara med i Kill the Kong som har Västerås som hemstad.
Sebastian berättade att de är inte vana att spela på familjefestivaler men det var riktigt kul och sedan fick barnen höra lite riktig musik, att spela mitt på dagen och det här var nog den tidigaste spelningen de har haft så de är inte vana vid det men det fungerade det med.
Sebastian och Timo var jättenöjda med publiken på VOX, publiken såg lite loja ut i början men det tog sig allt eftersom.
Anledningen till att ha två sångare är att de kan hålla intensiteten uppe under hela spelningen, som ensam sångare skulle det inte fungera och det var båda två helt överens om för nu kan de turas om att röja på scenen.

Inte bara hårdrock.

Rockdagen på VOX är inte bara hårdrock även om den dominerar och ett Örebroband som fick möjlighet att visa upp sig var Praise the Sun, deras musik är lite mer åt rock hållet och kan säkert tilltala de som inte är så förtjusta i hårdrocken.
Det mest oväntade var att de avslutade med en egen version av Trollmors vaggsång och den satte ett leende på mina läppar i alla fall och jag antar att det var fler i publiken som kände igen den.
Sångaren i Praise the Sun berättade att de ofta försöker att ha med lite humor i sina texter och Trollmors vaggvisa var egentligen ett skämt men sedan passade den så bra ihop med text som han skrivit så då fick den vara med i låtlistan.
Praise the Sun var nog det band som hade närmst till VOX festivalen eftersom de har sin replokal i Varberga centrum så ibland är det en stor fördel med att spela på hemmaplan.

Fristaden rockade.

Fristaden spelade för första gången men eftersom Fristaden består utav före detta medlemmar i Folktåget så har de varit på VOX tidigare.
Ni som gillade Folktåget kommer säkert att gilla Fristaden för de har samma typ av rock som Folktåget och det är nästan samma låtskrivare.
Vi fick en intervju med sångerskan Sara Rudolfsson och hon berättade att Folktåget som bestod av nio personer hade blivit uppdelade i två läger och de här fem medlemmarna beslöt sig för att starta upp ett nytt band tillsammans, Sara Rudolfsson berättade att de ville skapa musik lite enklare och utan krusiduller och så var Fristaden skapade.
Sara Rudolfsson har börjat vara med och skriva texter nu vilket hon inte gjorde i Folktåget så därför har texterna blivit ännu viktigare för henne än vad de var tidigare.
En fördel med ett mindre band är att Sara har möjlighet att röra på sig på scenen och där är hon ett riktigt yrväder som inte står stilla många sekunder i taget.
Fristaden har redan släppt flera singlar och det är det som de planerar framåt också för att skapa sig ett eget namn inom musiken.

Praktfull symfonirock.

Ett band som verkligen stack ut på den här festivalen var Eleine, det känns som att det inte är så ofta som symfonirocken kommer till mindre festivaler och därför var det extra kul att både höra och se det här bandet och att de kom med hela paketet, det här var inte bara en konsert utan även lite teaterkänsla precis som det ska vara när det är symfonirock.
Eleine har spelat ihop sedan 2014 och även om det är symfonisk metall det handlar om enligt sångerskan Madeleine ”Eleine” Liljestam så har de ju många andra influenser också och de skulle mycket väl kunna hitta på någon egen genre men tycker samtidigt att det är onödigt.
Förföriskt, monumentalt och stilistiskt var gitarristen Rickard Ekbergs beskrivning av musiken och den passade väldigt bra.
Det här var första spelningen i Örebro för bandet men de är snart tillbaka som förband åt W.A.S.P. På Conventum i oktober och efter mottagandet de fick i Varbergaparken så ser de fram emot nästa spelning.
Eleine var jätteglada över att det var så stor publik och att många ville komma och träffa dem efter spelningen, att träffa publiken efter spelningen är ju något man jämt önskar berättade Eleine men just den här festivalen var det lite svårt att veta hur det skulle bli med tanke på att det är en familjefestival.
Rickard Ekberg gillade verkligen det bra bemötandet bandet fick eftersom det var första gången de spelade och nu ser de verkligen fram emot att komma tillbaka.

Lite nedtonad familjedag i år.

Söndag betyder familjedag och när vädret inte är med så blir tyvärr inte besökarantalet så jättestort som det brukar vara på VOX festivalen.
Den här söndagen när det regnade av och till var det ändå en ganska hyfsad publik även till de tidiga artisterna och Philip Henning fick mig att lyssna till lite extra för det här är en sångare med väldigt bra röst och att göra intryck med att ackompanjera sig själv på en akustisk gitarr det är inte det enklaste men det lyckades han med.
Philip berättade efter spelningen att han har varit ute och spelat som trubadur ett tag men tröttnade på det så nu spelar han bara låtar han själv gillar och då fungerar det bättre, han skriver egna låtar också och dem är jämt roliga att få spela.
Philip berättade att hans största problem när han ska ut och spela det är att välja vad han ska spela eftersom han gillar så mycket olika musik men nu har han landat i att det är blues och country som är hans grej så det får det bli framöver.
Philip berättade att han inte var helt nöjd med sin egen insats under VOX eftersom han tyckte att han gjorde lite för många misstag men samtidigt så kunde han hålla med om att det var nog bara han själv som märkte av dem och samtidigt misstag händer jämt.

Mohlavyr äntligen tillbaka på VOX.

Mohlavyr hörde vi första gången på just VOX festivalen men det var redan 2009 eller så och det har hänt mycket med Mohlavyr sedan dess.
Mohlavyr kom till VOX med lite nya låtar och flera gamla och det hörs när det är Mohlavyr för hon har hittat sin egen nisch inom musiken och det är just det jag gillar med henne.
Mohlavyr berättade att hon just nu håller på att spela in en ny skiva men det är lite svårt att få tiden att räcka till eftersom hon också är ute och spelar mycket.
Att vara ute och spela är det som Mohlavyr tycker är roligast men hon hittar ändå tid för sina andra konstnärliga uttryck och även om musiken är kärnan i hennes skapande så håller hon även på med målning och teater och drivkraften är just hennes stora intresse för konst i alla former.
Nästa skiva som Mohlavyr inte vet när den är klar kommer säkert få något extra inom konsten också men vad har hon inte ens börjat tänka på än och hon har som vanligt ett tema och den här skivan blir om relationer, hon berättade att det är enklast att hålla sig till ett tema när det gäller en LP och det är inget hon har planerat utan det har bara blivit efter olika teman.
Ni som missade Mohlavyr på VOX har snart en chans att höra henne igen eftersom hon är med under Live at Heart.

Sofia Vivere var tillbaka.

Sofia Vivere spelade på VOX förra året men då var det akustiskt, i år kom hon tillbaka med fullt band och det passade hennes låtar bättre.
Sofia är en singer/songwriter från Örebro och hon skriver allt sitt material själv och med tanke på att det bara var ett år sedan vi såg henne sist så har hon utvecklats mycket som artist och känns mer säker på scenen än vad hon gjorde förra året, hon berättade efter spelningen att hon tyckte att det var roligare att spela på VOX i år när hon hade fullt band eftersom alla låtar blev mer upplyfta när det är fler instrument än bara en gitarr.
Första singeln ligger på Spotify nu och hon tänker lägga upp fler men just nu har hon ingen klar utan det blir antagligen till hösten hon letar också efter en producent hon kan jobba med, nu är det hennes pappa som hjälper henne att spela in låtar men hon skulle vilja hitta en riktig pop-producent att arbeta med i framtiden och hon skulle också vilja släppa ett helt album men just nu så är det lite tidsbrist eftersom hon fortfarande går i skolan.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar