×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2016-11-14  

Polens ambassadör Wieslaw Tarka besökte Örebro under dagen.

Polens ambassadör Wieslaw Tarka besökte Örebro under dagen.

Under måndagen besökte Polens ambassadör Wieslaw Tarka Örebro och han hann med besök både på Slottet och ute på Universitetet men det kanske mest oväntade besöket var på Lillåns skola.
Det var ett fullspäckat program som inleddes På Lillåns skola för att sedan fortsätta ut till Örebro Universitet där Wieslaw Tarka fick höra om en del av den tekniska forskningen som bedrivs på Universitetet.

© 2016 Johan Gullberg - knytpunkt.se
4 Klickbara bilder.

Under måndagen besökte Polens ambassadör Wieslaw Tarka Örebro och han hann med besök både på Slottet och ute på Universitetet men det kanske mest oväntade besöket var på Lillåns skola.
Det var ett fullspäckat program som inleddes På Lillåns skola för att sedan fortsätta ut till Örebro Universitet där Wieslaw Tarka fick höra om en del av den tekniska forskningen som bedrivs på Universitetet.

Allt på Universitetet var intressant.

Ambassadör Tarka berättade att allt ute på universitetet hade varit intressant och han ville skicka en gratulation till universitetet för de stora succéer de redan har lyckats med, Ambassadör Tarka sa också att det är väldigt duktigt av ett så ungt universitet.
Ambassadör Wieslaw Tarka berättade att han var imponerad av universitetets arbete och att de lyckats så bra under så kort tid.

Besök på Lillåns skola.

Wieslaw Tarka berättade att de tidigare på dagen besökt Lillåns skola för att träffa elever som har ett historiskt projekt I samband med Polen.
Projektet rör de polacker som kom till Örebro efter andra världskriget, de som kom hade varit I koncentrationsläger och kom till Sverige för att få vård.
Wieslaw Tarka sa att det är jätteviktigt att komma ihåg den delen av vår historia och för att inte upprepa tidigare misstag så är historia jätteviktigt.
När det växer upp generationer som inte själva har upplevt något fasansfullt så är det viktigt att påminna om historien.
- Om vi ser all det oroande som händer I världen, alltså den här radikaliseringen, orsaken till detta är ofta att man har brister som gäller historiskt kunnande, sa Wieslaw Tarka.

Ett utbyte av information.

Under eftermiddagen berättade Wieslaw Tarka att det skulle vara olika informationsföreläsningar, ett par föreläsningar från Polska ambassaden och några från Örebro Län.
Ambassadören skulle också träffa företagare som redan idag har samarbete med Polska företag på olika sätt och Wieslaw Tarka var tydlig med att både Polen och Sverige skulle ha nytta av ett samarbete, båda länderna har bra tillväxt och det borde finnas stor potential för ett samarbete.

Polska ambassaden överraskade.

Mikael Enoksson, lärare Lillåns skola, berättade att den Polska ambassaden hade ringt honom lite överraskande för några månader sedan och frågat om de fick komma och göra ett besök på skolan och om det fanns någon klass på skolan som höll på med ett projekt om de polska kvinnorna som kom till Örebro efter andra världskriget.
Det projektet har Mikael Enoksson arbetat med rätt så länge och 2012 så lyckades han och de elever han hade då få till så att det blev minnesplakett vid de fyra gravarna av Polska kvinnor som hade kommit hit efter kriget.
2012 när plaketten invigdes så var den Polska ambassaden på plats men deras ambassadör var inte med den gången och Mikael Enoksson sa att et var trevligt att de ville komma och göra ett nytt besök.

Intressant förmiddag.

Landshövding Maria Larsson berättade att förmiddagen ute på universitetet var så intressant så det tog mycket längre tid än de beräknat och det var därför de var sena till lunchen.
De hade fått tittat in I labben på Universitetet och tittat på en del av de innovationer de håller på att jobba med och då blev intresset väldigt stort.
Maria Larsson berättade också att de fått möjlighet att presentera Örebro län och vilka möjligheter som finns här och det kommer de att fortsätta med under eftermiddagen så det blev en dag med information.

Pågår redan samarbeten.

Landshövding Maria Larsson berättade att det redan idag pågår samarbeten sedan lång tid tillbaka och några företag med den erfarenheten fanns på plats på slottet under eftermiddagen.
Det finns sedan tidigare ett samarbete med en stad i Polen men samarbetet kan säkert fördjupas och utökas.
- Både Sverige och Polen har hög tillväxt och det möjliggör att vi har ytterligare samarbete och mer handelsutbyte, sa landshövdingen.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar