Publicerat: 2016-09-28
Invigning av vård och omsorgsboendet Trädgårdarna.
Under tisdagen invigdes Örebro Kommuns senaste vård och omsorgsboende på väster i Örebro.
Trädgårdarna ligger precis på gränsen mellan Vivalla och Boglundsängen och just nu så ligger det lite för sig självt men det är tänkt att det i framtiden ska växa fram ett nytt bostadsområde runt omkring.
Trädgårdarna ligger precis på gränsen mellan Vivalla och Boglundsängen och just nu så ligger det lite för sig självt men det är tänkt att det i framtiden ska växa fram ett nytt bostadsområde runt omkring.
Första etappen invigd.
Trädgårdarna som invigdes idag är egentligen bara etapp ett på bygget, etapp två kommer att starta under nästa år och det blir ytterligare ett hus med drygt 20 lägenheter i och fyra av lägenheterna kommer också att vara parlägenheter i det huset.Just nu så är Trädgårdarna inte klara och det återstår en hel del markjobb utanför huset men redan idag så kan man se hur det kommer att bli grönt och luftigt.
Tanken bakom det här vård och omsorgsboendet är att det ska vara trivsamt och fram för allt grönt, det ska byggas växthus där de boende ska kunna odla själva och ha möjlighet att ha höns så utanför huset är det mycket arbete kvar men trädgårdarna inne i huset är klara.
Ett helt nytt tänk.
Trädgårdarna är resultatet av ett helt nytt sätt att tänka när Örebro Kommun bygger vård och omsorgsboende, här är det inga långa mörka korridorer med en känsla av sjukhus utan det är luftigt och öppna planlösningar.Det man möts av direkt man kommer in är en porlande fontän med en stor kristallkrona hängande över och det sätter på något sätt standarden för resten av huset.
Husets nav är en innergård som alla avdelningar har utsikt mot, de på bottenplan har också dörrar direkt ut till innergården.
Avdelningarna är också väl genomtänkta med rummen mot utsidan av huset och allrummen in mot innergården de har också medvetet valt en öppen planlösning för köken och alla lägenheter kommer att ha balkong eller altan så att de boende kan gå direkt ut om de vill.
Följt hela processen.
Rasmus Persson ( C) berättade att han följt hela processen av det här vård och omsorgsboendet och att det varit en lång resa under sju år, anledningen till att det tog så lång tid var att de bestämde sig för att ha en arkitekttävling och då blir det automatiskt att det tar längre tid.Rasmus Persson tog första spadtaget till bygget och han var också med om att ta den första tanken om ett nytt vård och omsorgsboende, han sa att resultatet blev bättre än vad han förväntat sig.
- Det var en lång promenad hit, det är en lång resa men jag tycker att det blev som vi hade förväntat oss, faktiskt över den förväntan, sa Rasmus Persson.
Att börja i fel ända.
Tankarna på det nya vård och omsorgsboendet startades i fel ända mot normalt berättade Rasmus Persson för att i stället för att tänka på byggteknik så började de med att tänka på vad det är för värden de ville förmedla och vad det var de ville uppnå.Livskvalitet var viktigt och hur boendet upplevs så den första åtgärden var att leta tomtmark som passade in i de värden de ville ha.
Tomten är på 16 000 kvadratmeter vilket möjliggör för mycket grönt så det är ingen slump att det heter Trädgårdarna.
- Ju fler som tänker, ju fler man väl gör en process så blir den oftast bättre i slutändan för att man utvecklar saker, sa Rasmus Persson.
Positivt intryckt.
Sara Maxe (KD) berättade att hon fått ett väldigt positivt intryck av Trädgårdarna och att de har tänkt mycket nytt, speciellt med att få in naturen och det är väldigt fint.Sara Maxe fastnade speciellt för innergården och tanken på att de med demenssjukdom ska kunna använda den gården utan att behöva oroa sig för att gå vilse och att det kan bli en trygg plats även för dem.
Det är mycket positivt att de har vågat tänka nytt och inte tittat på det som är byggt tidigare och att det är viktigt att Örebro Kommun fortsätter på samma sätt, även fast det kanske inte blir i samma omfattning som det är på trädgårdarna.
- Väldigt positivt intryck det är ju väldigt, väldigt fint, man har tänkt mycket nytt, öppna ytor, närhet till natur, fina innergårdar, jag tycker att det är väldigt, väldigt fint, sa Sara Maxe.
Värt att vänta på.
Fisun Yavas (S) berättade att sju år är lång tid men nu när hon ser det färdiga huset så var det värt att vänta på och hon är nöjd med resultatet.7 år är egentligen alldeles för lång tid men att få en byggnad som är annorlunda och inte ser ut som alla andra gjorde det värt tiden och sedan är det här ett stort bygge för det är mycket som ska rymmas, förutom alla gröna ytor så planeras det också för ett hönshus och det är därför som de kommer att ha en stor park runt huset.
Parken ger också de äldre bra förutsättningar för att kunna ta promenader utomhus när de vill. - Det var värt också att få en annorlunda byggnad inte som det ser ut som alla andra byggnader så det tycker jag är bra, men visst sju år är alldeles för lång tid, sa Fisun Yavas.
Stort område.
Det som skiljer Trädgårdarna mot andra äldreboenden i Örebro är ljuset och öppenheten och även om det är flera lika avdelningar som är skilda åt så kan de ändå ha gemensamma aktiviteter och möjlighet att träffas i korridorerna.De stora öppna ytorna gör att det känns friare sa Fisun Yavas, tidigare har vi alltid byggt likadana äldreboenden men nu blev det en brytpunkt och när de ville hitta innovativa lösningar och tänka i nya banor så blev det också en arkitekttävling.
Trädgårdarna kommer däremot inte bli en ny mall för äldreboenden i Örebro utan nu vill Fisun Yavas se att de tittar mer på innovativ teknik också för att utveckla äldreboenden ännu mer i framtiden.
- Nästa steg är ju mer innovation det med välfärdsteknologin och vi måste vara med i även den utvecklingen, så visst kan vi ta lärdom utav den här byggnaden, tänket och grönskan men vi kommer inte lägga kalkylpapper emellan och göra likadant, det tror jag inte, sa Fisun Yavas.
Kommentarer: