×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2016-08-31  

Vernisage av Wiking Heavens Door.

Vernisage av Wiking Heavens Door.

I går öppnade en konstutställning med Helena Wiking på Heavens Door i Örebro.
Helena Wiking är fotograf men har sedan ett tag tillbaka lagt fotografyrket på hyllan för att ägna sig åt konsten istället, men kameran är fortfarande en viktig del i hennes liv eftersom mycket av konsten hon skapar skapas med hjälp av kameran.

© 2016 Johan Gullberg - knytpunkt.se
5 Klickbara bilder.

I går öppnade en konstutställning med Helena Wiking på Heavens Door i Örebro.
Helena Wiking är fotograf men har sedan ett tag tillbaka lagt fotografyrket på hyllan för att ägna sig åt konsten istället, men kameran är fortfarande en viktig del i hennes liv eftersom mycket av konsten hon skapar skapas med hjälp av kameran.

Abstrakta bilder.

Helena Wiking gillar när det går snabbt och hon fotograferar oftast diffusa motiv som baserar sig på ljus i olika former.
Resan till den här utställningen på Heavens Door var också lite av en terapiresa och göra upp med det förflutna berättade Helena.
Hon har rest tillbaka till Hasselfors Där hon växte upp och gjort upp med skoltiden där hon blev mobbad för att hon var annorlunda och den resan finns också dokumenterad i bilder på utställningen.
Det är inte bara fotokonst utan Helena arbetar även med andra material och hon vill att skapandet ska gå snabbt så när hon målar så är det akvarell, inte olja för det tar för lång tid, på senare tid har hon också börjat använda andra material som metall vilket hon tyckte var jättekul.

Gillar utställningar i offentliga miljöer.

Helena Wiking berättade att hon gillar att ha utställningar på offentliga platser där det är en stor bredd av människor som passerar förbi.
Helena hade sin första utställning 2009 och sedan dess har det blivit rätt många fler och hon har deltagit i flera Reclaim the streets utställningar och just det konceptet är något hon uppskattar eftersom det är så stor bredd på de som kommer förbi och tittar på konsten.
Heavens Door passar henne också bra eftersom det inte är ett traditionellt konstgalleri, Heavens Door är bland annat restaurang och konstgalleri så där kommer människor i kontakt med konsten på ett annat sätt än vad de gör i ett traditionellt galleri.
- Jag älskar att visa upp för alla, gallerier som så är väldigt, ett dött utrymme för folk går dit och tittar en gång och sedan är de inte där något mer, det är det som är så skönt med det här stället för här sitter folk och fikar och lyssnar på musik, sa Helena Wiking.

Behöver ensamheten för att skapa.

Även om Helena Wiking gillar att visa upp sina bilder för alla så behöver hon ensamheten för att kunna skapa och helst ska det inte vara några distraktioner allas runtomkring.
Det senaste året har hon hyrt en ateljé i Norrköping just för att kunna skapa i lugn och ro. Hallarna i Norrköping där ateljén ligger är något som Helena Wiking efterlyser även i Örebro, ett ställe som konstnärer kan hyra en ateljé till rimligt pris.
Helena berättade att hon vet att det planeras ett Kulturhus vid Konserthuset i Örebro men problemet för icke etablerade konstnärer är att det blir för dyrt att hyra lokaler på ett sådant ställe, man kan också gå vägen genom kulturskolan men Helena vill skapa efter eget huvud och inte bli likriktad genom utbildning och för hennes typ av konstnärsverksamhet finns det ingen möjlighet att hitta en ateljé till rimligt pris i Örebro.
- Jag vet att det är många kvinnor som jag som kanske inte gör de här stora sakerna som inte har det uttryckssättet, så ja det fungerar om man är etablerad, sa Helena Wiking.

Boy George en av flera favoritartister.

Helena Wiking är en stor fan av Boy George och anledningen var att hon var den annorlunda när hon växte upp och att då hitta en artist som var så totalt annorlunda var en stor sak berättade hon. Boy George gjorde det han själv ville och hans utseende bestämde han också själv och han brydde sig inte om de som klagade.
David Bowie är en annan favorit och det av samma orsak som Helena gillar Boy George, David Bowie gick också sin egen väg i livet och struntade i vad andra tyckte så hon uppskattar starka personligheter.
Det Helena uppskattar med både Boy George och David Bowie är deras lite punk attityd något som Helena Berättade att hon också har, hon tar inte bara emot utan hon slår tillbaka och gjorde så redan i skolan.
- När jag var yngre så var det mest att han var annorlunda och att han var man och klädde sig på det här sättet, det var jättestarkt för mig, berättade Helena Wiking.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar