×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2016-08-03  

Glöm inte offren i Sinjar.

Glöm inte offren i Sinjar.

Under eftermiddagen var det en manifestation för att hedra offren från den kurdiska staden Sinjar som den tredje augusti 2014 invaderades av IS.
5000 av stadens män dödades och flera tusen kvinnor kidnappades under invasionen och 50 000 av stadsborna flydde upp i bergen i den 40-gradiga hettan.
8:de augusti inledde USA flygbombningar mot IS vilket resulterade i att de flesta flyktingarna i bergen kunde räddas men efter flera dagar i den brännande hettan kom räddningen för sent för många.

© 2016 Johan Gullberg - knytpunkt.se
15 Klickbara bilder.

Under eftermiddagen var det en manifestation för att hedra offren från den kurdiska staden Sinjar som den tredje augusti 2014 invaderades av IS.
5000 av stadens män dödades och flera tusen kvinnor kidnappades under invasionen och 50 000 av stadsborna flydde upp i bergen i den 40-gradiga hettan.
8:de augusti inledde USA flygbombningar mot IS vilket resulterade i att de flesta flyktingarna i bergen kunde räddas men efter flera dagar i den brännande hettan kom räddningen för sent för många.

Konvertera eller dö.

Under invasionen så fick stadsborna i Sinjar och de omkringliggande Ezidiska städerna ultimatum av IS styrkor, konvertera till Islam eller dö och de som inte valde att konvertera dödades och även om det ser ut som att de flesta dödades i just Sinjar så drabbades även de andra städerna i regionen och IS syfte med invasionen var att stärka sin närvaro och att få bort de kristna grupperna och istället få in muslimer och då muslimer som sympatiserar med IS.

En säker korridor.

Den 11 augusti lyckades de allierade att öppna upp en säker korridor för de Ezidier som fanns i bergen och den första dagen lyckades 10 000 ta sig till den relativa tryggheten i Syrien och under de följande dagarna så lyckades de flesta ta sig ut i säkerhet.
19 mars 2015 konstaterade FN att IS gjort sig skyldiga till folkmord på Ezidier eftersom attacken var välplanerad och inte något oorganiserat anfall.

Viktigt att inte glömma.

Efter manifestationen fick vi en intervju med Zozan Baransson NCDK - Örebro som tyckte att manifestationen gick bra och det viktiga är inte att det var en jättestor uppslutning utan att meddelandet kommer fram och att vi inte glömmer bort offren för massakern.
Zozan Baransson sa också att det är lätta att glömma bort den här typen av händelser för det är jobbiga bilder att se och det händer fortfarande, minoriteter av olika slag drabbas, det kan bero på religion eller etnicitet och människohjärnan kan inte ta till sig mer till slut.
- Därför är det viktigt att göra sådana här manifestationer eller minnesstunder för att hedra offren och uppmärksamma det som skett, sa Zozan Baransson

Arrangerades av NCDK - Örebro.

Zozan Baransson berättade att NCDK står för Kurdiska demokratiska samhällscenter och de arbetar för Kurdernas rätt och för att bevara deras traditioner, mycket av vad de gör berättade Zozan Baransson handlar om integration, men också att hålla i manifestationer av olika slag och just nu så är en av hennes viktigaste frågor att EU och Sverige borde vara mycket hårdare mot Turkiet och de har arbetat mycket för att sprida information om Kurdernas situation i Turkiet.

Känslosamt och mycket minnen.

Cornelia Sander deltog i manifestationen genom att dels berätta lite om när hon var på plats och träffade Ezidiska kvinnor som lyckats fly från IS och den upplevelsen resulterade också i en sång som heter Dessert Flowers som Cornelia också framförde under manifestationen.
Vi fick en intervju med Cornelia Sander och hon berättade då att det här var en känslosam dag för henne och det fick många minnen att komma tillbaka.
Cornelia Sander berättade att resan var jättebra men jobbig och det var många intryck som fastnade och som hon kommer att bära med sig resten av livet.

Vill hjälpa till.

Cornelia Sander åkte ned till Mellanöstern för att hon har ett hjärta för mellan östern och hon vill också hjälpa människor som är utsatta och hon känner det som sitt kall att få hjälpa till praktiskt också.
Cornelia vill gärna åka tillbaka för att fortsätta arbeta praktiskt med att hjälpa utsatta människor, när och hur hon kommer att åka nästa gång det vet hon inte idag men hon verkar väldigt beslutsam om att hon ska tillbaka på något sätt.
Resan gjorde hon med Open Doors eftersom hon redan arbetar med dem och de hjälper kristna grupper som blir förföljda i sina hemländer.
Nästa resa kanske blir med någon annan organisation men det kanske det inte blir nästa gång. Men tillbaka ska hon.

Viktigt att inte vara tyst.

Cornelia Sander pratade också om att det är viktigt att väcka människor och få dem att se vad det är sm händer, sådana här manifestationer kan vara ett sätt, ett annat sätt är sången Dessert Flower som hon har skrivit och den är hennes bidrag till att beröra människor.
Att beröra människor är viktigt för det kan få dem att engagera sig i frågan själva.
- Just nu när det händer så långt borta så kanske många som tar avstånd från det, men en sådan här manifestation och demonstration gör att det kommer mycket närmare, sa Cornelia Sander.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar