×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2016-05-27  

Örebros första micropark.

Örebros första micropark.

Under gårdagen invigdes Örebros första micropark och den ligger precis nedanför s:t Nikolaikyrkan, där det tidigare var rätt tråkigt och grått står det nu färgglada stolar med små bord för den som vill sätta sig ner och ta det lugnt en stund.


© 2016 Johan Gullberg - knytpunkt.se
7 Klickbara bilder.

Under gårdagen invigdes Örebros första micropark och den ligger precis nedanför s:t Nikolaikyrkan, där det tidigare var rätt tråkigt och grått står det nu färgglada stolar med små bord för den som vill sätta sig ner och ta det lugnt en stund.

Från grå och ful till ljus och trevlig.

Stolarna som finns går från orange till rött och de har också varsin lampa för den som vill sitta och läsa i lugn och ro en stund.
Platsen har blivit grönare också eftersom det nu har kommit två nya träd istället för almarna som stod där tidigare och en ordentlig rabatt har det också blivit, just nu ser den lite tom ut men det är för att det är nyplanterat.

Tal och släpp av ballonger.

Invigningen sköttes av Björn Sundin (S), ordförande programnämnd samhällsbyggnad, och Erik Käll, landskapsarkitekt Örebro kommun.
Erik Käll inledde med att säga att det här är Örebros första micropark men absolut inte den sista som han och kollegorna på stadsbyggnads har arbetat med, en till håller redan på att byggas vid Krämargaraget och den kommer att ha ett helt annat tema och den förväntas vara klar i augusti.
Erik Käll berättade också att tanken bakom microparkerna är att ta till vara på de lite bortglömda platserna i staden och få dem att bli trivsamma och erbjuda en stunds lugn och ro.
- Det är det som är hela tanken att utnyttja sådana här små och ofta tidigare lite eftersatta kanske bortglömda platser och ge dem ett nytt ljus, helt enkelt, sa Erik Käll.

Kommer fler.

Erik Käll berättade efter invigningen att det kommer fler microparker i staden, tanken är att det ska hittas två platser per år för nya microparker och det kommer att vara medborgardialoger för varje park som ska anläggas.
Medborgardialogen för de första parkerna lockade många att lämna kommentarer och även om Erik Käll inte kom ihåg exakt hur många det var så var det åtskilliga hundra som lämnat kommentarer och en del hade kommit med specifika önskemål om vad de ville se på den här platsen.
Alla parkerna ska var olika också och det är där medborgardialogen kommer in för att få förslag för det kommer att bli svårare att göra parker ju fler de blir.
- ju fler sådana här små parker som vi bygger desto svårare kommer det ju att bli eftersom ingen ska ju likna den andra så att säga, sa Erik Käll.

Grönt är viktigt.

Erik Käll sa också att det är viktigt att vi tar tillvara på alla utrymmen i en förtätad stad och grönska är viktigt även om det bara är i en micropark så behövs den för att vi ska må bra.
I den här första parken finns det nu två nya träd, en lönn som har gett färgskalan åt stolarna och ett Ginkgo träd.
Ginkgo trädet är lite nytt för Örebro men Erik Käll tror att det kommer att bli vanligare eftersom det är ett av de mest härdiga träden och klarar av så stressiga miljöer som det är mitt inne i staden. Ginkgon hör också till ett av de äldsta trädslag som finns och Erik Käll jämförde det som en asiatisk ek, eftersom trädet kan också bli väldigt gammalt.
- Det ser ut som ett lövträd men egentligen är det rent biologiskt som ett barrträd, en nakenfröig växt, men det är bara för oss biologinördar, sa Erik Käll.

Utnyttja ytor bättre.

Björn Sundin berättade efter invigningen att dt är viktigt att vi utnyttjar ytorna i staden bättre och sådana här bortglömda ställen finns det rätt många, han hade själv inte tänkt på ytan där den första microparken nu finns, däremot platsen för park nummer två vid Krämargaraget har han själv varit lite frustrerad över att den inte användes till något bättre, men det är åtgärdat efter sommaren.

Jättefint.

Björn Sundin sa också att han tycker att microparken blev jättefin och att den känns lagom i storlek. Här är nu ett ställe där man kan sätta sig ned och äta lunch eller bara ta det lugnt en stund och sådana utrymmen behövs, platsen uppmuntrar till att sitta och läsa en bok eller någon annan lugn aktivitet.
- Det är inte bollspel som uppmuntras här utan här är det liksom, man kan vilja gå ut och sätta sig på lunchen kanske, sa Björn Sundin.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar