×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2016-05-22  

Invigning av Gröna gatan.

Invigning av Gröna gatan.

På lördagen så invigdes Gröna gatan i Örebro, förra året så kallades den lilla biten av Engelbrektsgatan för Rosa gatan och eftersom den blev så omtyckt så blir det i år en grön gata istället.


© 2016 Johan Gullberg - knytpunkt.se
21 Klickbara bilder.

På lördagen så invigdes Gröna gatan i Örebro, förra året så kallades den lilla biten av Engelbrektsgatan för Rosa gatan och eftersom den blev så omtyckt så blir det i år en grön gata istället.

Gräs istället för färg.

I år så har Engelbrektsgatan fått en egen liten gräsmatta och tanken är att det ska locka Örebroare och turister att ha picknick mitt i staden, just den här invigningsdagen så var gräset lite i blötaste laget men eftersom gräsmattan inte är så stor så borde den stabilisera sig rätt snabbt och med bänkar och solstolar utplacerade har jag lätt för att se att många kommer passa på att ta en rast på just den här platsen under sommaren.
Naturligtvis så har Örebro kommun också gjort planteringar i lådor och det lite annorlunda är att det var en hel del ätbara växter istället för enbart blommor.

Invigning med tal sång och blommor.

Invigningen var arrangerad av City Örebro och Nina Dahlström, eventansvarig, var konferencier under invigningen.
Invigningstalet hölls av Björn Sundin (S) och han talade bland annat om att Gröna gatan är ett test för att se hur gator i centrala Örebro kan förändras beroende på säsong, under sommaren så minskar biltrafiken och därför finns det mer utrymme till att göra andra saker än under vinterhalvåret.
Fiskartorget som ligger precis bredvid gräset på Gröna gatan ska byggas om om några år och det här med olika teman är ett sätt att testa olika saker för att se hur det ska byggas om i framtiden.
- Det här är en plats som är otroligt mycket Örebro, det var ju som vi fick höra här, mycket vackrare platser har vi ju faktiskt inte med slottet i förgrunden och stadskärnan här och så Svartån som rinner förbi bredvid, sa Björn Sundin.

Viktigt att våga leka lite.

Björn Sundin sa bland annat i sitt tal att det är viktigt att våga leka lite med gaturummet, om gator och torg bara ska byggas om så tar det lång tid innan något händer och under tiden så funderar många på om något kommer att hända och när det sedan är ombyggt så går det inte att förändra, genom att testa olika saker så kan kommunen också få nya idéer på hur gaturummet kan göras om och den här tanken har de lånat från New York som länge har arbetat med bids, business improvement district, alltså tanken att förändra gaturummet så att det blir mer tilltalande och enligt den uppföljning som kommunen gjorde efter Rosa gatan förra året så var det väldigt bra för handlarna som ligger precis vid Fisktorget och Engelbrektsgatan.
- Det det handlar egentligen om är att återknyta till någon mänsklig skala, nu står ju jag uppe på en scen här men det som egentligen är viktigt det är ju vad ni ser när ni går på gatan, det är egentligen det perspektivet vi borde utgå ifrån i stadskärnan, sa Björn Sundin.

En gräslig bukett.

Karl Fredrik Gustafsson, florist, gjorde en gräslig bukett på scenen och han använde mycket både blommor och gräs i buketten som absolut inte var gräslig när den var klar.
Karl Fredrik Gustafsson kommer från Örebro och han är verkligen duktig med blommor och han är också bra på att inspirera, buketten som han gjorde kastades ut i publiken i slutet på invigningen och det var Karl Fredrik som fick publiken att komma fram till scenen.
Karl Fredrik Gustafsson hade också gjort en liten picknickplats på gräsmattan och där fanns det en matta, kudde och lite annat smått och gott som gör det riktigt trevligt och som gjorde just den plätten till ett ute rum, naturligtvis fanns det också mycket blommor där också.

New York är inspirationen.

Nina Dahlström, eventansvarig City Örebro berättade att det här med Gröna gatan och att prova olika saker i gaturummet kommer från New York där Bryant Park är ett jättebra exempel, men här i Örebro så har de skalat ner det lite och Nina hade själv lite svårt att se det framför sig när tanken på en grön gata kom i våras men nu när den är här så blev hon positivt överraskad över hur bra det blev.
- Man blir ju gärna lite skeptisk kanske till en början när man hör talas om det men nu när vi är här idag så måste jag säga att jag är jättepositivt överraskad, jag tycker att det blev jättebra och man känner sig verkligen sugen på att ta med sig picknickfilten ut i stan, sa Nina Dahlström.

Blev lyckat.

Björn Sundin berättade efter invigningen att han tycker att de lyckats riktigt bra med Gröna gatan även om det inte är helt klart än, det fattas lite cykelställ och sådant men det kommer att blir riktigt bra.
Björn Sundin sa också att det hänger på att Örebroarna vill vara här och använda platsen och ge nya tankar för hur platsen ska omformas vid en ombyggnation.
- Så att vi vågar leka lite mer och vågar göra tillfälliga grejor och testa oss fram, för det annars så är det liksom, planera i fem år för att bygga om och så undrar alla under tiden vad som ska hända, här är det liksom, på några veckor så är det en helt ny gata och så, ja funkar det så funkar det, sa Björn Sundin.

Kan finnas andra platser i Örebro.

Björn Sundin sa också att han gärna vill att örebroare hör av sig med andra platser i staden där man kan testa den här typen av saker.
Det viktiga är att det finns ett flöde av människor och att det kanske är en väg som är onödigt stor i förhållande till trafiken, speciellt sommartid och den behöver inte ligga i stadskärnan utan det viktiga är just att det är många som passerar platsen.
- Det vore jättebra om alla Örebroare hade idéer på hur man kan ställa om framför allt gator som inte riktigt behöver vara så breda under tider på året, sa Björn Sundin.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar