×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2016-05-16  

Förorterna som moder Svea glömde.

Förorterna som moder Svea glömde.

Tankarnas Trädgård och Verdandi Örebro arrangerade i veckan en föreläsning med Jan Edling och ämnet var det stora utanförskapet som finns i landets förorter.
SCB har tagit fram statistik för 38 olika förorter i landet för att se hur befolkningen i de mest utsatta områdena har det om man jämför mot rikssnittet och Jan Edling har sammanställt statistiken i diagram så att det blir enklare att se skillnaderna.

© 2016 Johan Gullberg - knytpunkt.se
1 Klickbar bild.

Tankarnas Trädgård och Verdandi Örebro arrangerade i veckan en föreläsning med Jan Edling och ämnet var det stora utanförskapet som finns i landets förorter.
SCB har tagit fram statistik för 38 olika förorter i landet för att se hur befolkningen i de mest utsatta områdena har det om man jämför mot rikssnittet och Jan Edling har sammanställt statistiken i diagram så att det blir enklare att se skillnaderna.

Små orter bättre än stora.

SCB har sedan 1997 följt 38 orter som då hade integrationsproblem och de flesta ligger i Malmö, Stockholm och Göteborg, Örebro är inte med i den här listan men det finns andra som ligger utspridda i landet, något som visade sig snabbt i den här sammanställningen var att de områden som låg i mindre städer, till exempel Luleå har klarat sig bättre när det gäller integrationen än vad de områden som ligger i storstäderna har gjort.
Jan Edling spekulerade i att det beror på att i mindre orter så träffa nysvenskar och de boende på ett helt annat sätt än vad de gör i storstäderna.
- När man bor i stora städer och man har hamnat i områden som ligger lite utanför då får man inte så mycket kontakt med centrumkärnorna, sa Jan Edling.

Trångboddheten är ett stort problem.

Bostadsbristen är något de flesta vet om, men kanske inte att den är som störst i utsatta områden och i de 38 områden som SCB har tagit fram statistik för så är det ofta väldigt trångt i lägenheterna.
Trångboddheten är tre gånger högre än vad den är i rikssnittet och ett av problemen med den här trångboddheten är att den bara växer och en av de stora bovarna är lagen om att välja eget boende fritt eftersom den resulterar i att det inte går att styra vart nyanlända tar vägen i landet och resultatet är att de som kan flyttar in hos landsmän eller familj som redan finns i landet och trångboddheten ökar.
Det har funnits krav från vissa politiker att den här lagen ska förändrats men än så länge har det inte hänt något och frågan är väl om det kommer att hända något framöver heller eftersom det blir billigare för Migrationsverket om de som kommer ordnar egna boenden i stället för att Migrationsverket behöver ordna ett boende åt dem.
- Migrationsverket uppskattar ju om folk fixar ett eget boende därför att då slipper de bekosta det, det kostar staten pengar att ha ett anläggningsboende helt enkelt, sa Jan Edling.

Titta inte bara på skolan.

Jan Edling sa också under sin föreläsning att de som går ut grundskolan utan att ha behörighet till gymnasiet är mycket högre i de här 38 områdena än riksgenomsnittet och en tanke han har är att politiker måste titta på mer än bara skolan, hur mycket som dagis kan påverka språket till exempel och om familjer är trångbodda.
Barn från den här typen av områden har antagligen sämre utgångsläge än andra barn redan från början och speciellt om de har föräldrar som inte har lärt sig svenska ordentligt eller om det är trångt hemma så att de har svårt att klara av läxor.
- Det är redan här i tidig ålder som det brister, sa Jan Edling.

Ingen enkel lösning.

Jan Edling berättade att han ofta fått responsen att oj är det så här djäkligt, det visste vi inte man kan du inte komma på tre sätt att fixa det här på och då har han svarat med att nej det tänker han inte ens försöka för det är alldeles för komplicerade frågor och det finns inga enkla lösningar på problemen. Problemen måste mötas från flera olika håll och det är också många som behöver samarbeta.
En fördel med en sådan här rapport det är att man kan få en helhetsbild av hur illa det faktiskt är, men den säger ingenting om eventuella lösningar, kanske för att lösningar kan bara åstadkommas genom dialog och samarbete.
- Lära sig att det här är så mångfacetterat att man kan inte säga att det finns tre åtgärder som kan fixa det här utan man måste göra väldigt mycket, sa Jan Edling.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar