×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2016-05-11  

Röd men mycket grön kongress genomförd i Örebro.

Röd men mycket grön kongress genomförd i Örebro.

På Kristi himmelsfärdsdag startade Vänsterpartiets 41:a kongress och den här gången är de i Örebro.
Inledningen bestod av trummor och tal, först var det nämligen musik kanske för att alla skulle hinna in och sätta sig och som det feministiska parti som Vänsterpartiet är så bestod inledningsnumret med trummor av enbart kvinnliga trummslagerskor.
Tal hölls av Kommunstyrelsens ordförande i Örebro Kenneth Nilsson (S) och av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.


© 2016 Johan Gullberg - knytpunkt.se
11 Klickbara bilder.

På Kristi himmelsfärdsdag startade Vänsterpartiets 41:a kongress och den här gången är de i Örebro.
Inledningen bestod av trummor och tal, först var det nämligen musik kanske för att alla skulle hinna in och sätta sig och som det feministiska parti som Vänsterpartiet är så bestod inledningsnumret med trummor av enbart kvinnliga trummslagerskor.
Tal hölls av Kommunstyrelsens ordförande i Örebro Kenneth Nilsson (S) och av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Mycket humor.

Kenneth Nilssons tal innehöll rätt mycket humor och bara inledningen tyckte jag var riktigt bra när han sa att jag är ganska ny på den här rollen och mitt parti tyckte nog att det saknades vita medelålders män med någonting på hjärtat så jag fick en räkmacka in i den rollen och det var dagens första skratt från publiken.
Kenneth Nilsson fortsatte sitt tal med att berätta om hur Örebro växer och hur politik gör skillnad, den största utmaningen just nu i Örebro är att bygga bostäder och att klara av att bygga ut välfärden sa Kennet Nilsson och därför är välfärdsmiljarderna väldigt viktiga.
- Politiska beslut behövs, i Örebro har vi en kommunledning där Vänsterpartiet inte ingår men jag kan meddela med stolthet att Vänsterpartiet är en väldigt konstruktiv samarbetspartner, vi är inte alltid överens men de finns där och vill Örebro väl och det är jag väldigt glad och tacksam för, sa Kenneth Nilsson.

Politik gör skillnad.

Kenneth Nilsson avslutade sitt tal med att tala om Rynningeviken.
Rynningeviken eller den gamla oljehamnen är ett bra exempel på att politik gör skillnad för utan politiska beslut så hade vi inte haft något stadsnära naturområde utan det hade fortfarande varit som en stor soptipp, före och efterbilderna talar sitt tydliga språk här.
- Det är klart som tusan att politik gör skillnad och det tycker jag att ni ska ta med er under det här dagarna, sa Kenneth Nilsson.

Omtyckt partiledare.

Jonas Sjöstedt är en omtyckt partiledare och det märktes verkligen under invigningen av kongressen, när han kom ut på scenen så applåderar hela salen så att taket verkar vara på väg att lyfta inne på Conventum Kongress och att ha Jonas Sjöstedt gå ut på scenen utan att någon presenterar honom var ett roligt drag för jag hörde suset när deltagarna märkte vem det var som stod på scenen.
Jonas Sjöstedt inledde sitt tal med att tala om att Vänsterpartister är som folk är mest, det finns vänsterpartister från alla delar av samhället och att det som förenar dem är att de delar en gemensam vision.
- Vi vill se en värld utan klyftor mellan rika och fattiga, en värld där kvinnor och män äntligen behandlas lika, sa Jonas Sjöstedt.

Vinster i välfärden.

Jonas Sjöstedt var väldigt tydlig i sitt inledningstal när det gäller vinster i välfärden, det Vänsterpartiet vänder sig emot är de företag som bara är ute efter snabba vinster, kooperativ eller stiftelser har inte Vänsterpartiet något emot utan de vill snarare liera sig med de som driver barnomsorg eller liknande utan vinstintresse.
- Svenska kyrkan som bedriver fina hospis, de är inte våra motståndare, den kooperativa förskolan i kvarteret de ska vara på samma sida som oss i den kampen, det är riskkapitalisterna som är våra motståndare, sa Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet gör skillnad.

Jonas Sjöstedt talade också om samarbetet som Vänsterpartiet har med regeringen och han tog fram några av deras största framgångar i det samarbetet.
I senaste budgeten så avsätts det 10 miljarder till välfärden och det var ett av Vänsterpartiets krav på budgeten och de fick igenom hela det kravet plus att det kommer att vara en permanent post så att de i kommuner och landsting kan ha en långsiktighet i sitt arbete.
- Vi är alltid beredda att sätta oss ned med regeringen och prata med dem och förhandla och om eller när resultatet är en politik som stärker välfärden minskar klyftorna, då kan vi ställa oss bakom den.

>Många beslut under en kongress.

En partikongress innebär tidiga mornar och sena kvällar och en mängd olika beslut som ska fattas, under den här kongressen så antog Vänsterpartiet ett ekologiskt-ekonomiskt punktprogram och det var också det som tog upp den mesta tiden.
Oftast så gick delegaterna på partistyrelsens linje men inte jämt och att den lite luddiga skrivelsen om kärnkraften inte gick igenom, det tyckte inte jag var så konstigt och med den nya formuleringen som kongressen ville ha så ska kärnkraften avvecklas så snabbt som det går.
Kampen för kortare arbetstid fortsätter också.

Bara nöjda delegater.

Vi passade på att fråga en del av delegaterna när de var på väg hem efter kongressen hur de tyckte att det varit och alla var väldigt nöjda med upplägget på kongressen i Örebro.
Eko-Eko programmet var det som verkade vara viktigast även om det fanns en hel del andra frågor också inder kongressen och Veronica Stiernborg från Kista i Stockholm berättade att hennes partiförening ihop med några andra föreningar från Stockholm hade lämnat in en motion om tydligare vägledning när det gäller det upptrappade våldet i miljonprogramsområdena, nu så blev den motionen avslagen men de tänker komma tillbaka under nästa kongress berättade Veronica eftersom de inte var nöjda med svaret från partistyrelsen som bland annat hänvisade till fler poliser.

Mia Sydow Mölleby invald i partistyrelsen.

Hallsbergaren Mia Sydow Mölleby blev återinvald i partistyrelsen och det var något hon sa var kul även om det också innebär mycket jobb och det Vänsterpartiet vill är att minska klyftorna i samhället och skapa större rättvisa i samhället.
Mia Sydow Mölleby sa också att Eko-Eko programmet kommer att bli jätteviktigt för Vänsterpartiet för klimatfrågorna handlar om så mycket mer än om enskilda personer sorterar sina sopor.
- Det handlar faktiskt om betydligt större saker och där vi måste ta ett stort gemensamt ansvar och vi har ett program med politik för det, det är jättebra.

Omvald partiledare.

Jonas Sjöstedt blev också som ensam kandidat omvald till partiledare och på frågan om kongressen ville välja Jonas Sjöstedt som partiledare var det ett av de tydligaste och kraftigaste ja som jag hörde under kongressen och när han kom upp på scen för sitt tack tal så fick han en stående ovation från alla delegater så visst är han väldigt omtyckt och han såg ut att bli rörd av den uppskattning han mötte.
Vi fick en intervju med Jonas Sjöstedt efter att han blivit omvald och då sa han.
- Alltså jag visste ju att jag var föreslagen så det fanns ju en bra chans men man kan ju aldrig ta för givet, det är ju så, det är ett val och man kan alltid välja någon annan.

Eko-Eko är jätteviktigt.

Jonas Sjöstedt berättade också att Eko-Eko programmet är jätteviktigt eftersom de har med riktiga strategier för hur de ska handskas med klimatfrågorna och genom att visa att det går att påverka klimatfrågorna genom gemensamma beslut så kan människor som idag känner sig hopplösa få tillbaka lite hopp om att det faktiskt går att påverka framtiden till det bättre.
- Vi kan faktiskt ta gemensamma beslut som gör att vi minskar utsläppen snabbt och att vi blir en föregångare då tror jag också att det ger människor hopp och jag tror att hopp är viktigt här, sa Jonas Sjöstedt.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar