×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2016-04-03  

Fem deltagare i arkitekttävling om Örnsro IP.

Fem deltagare i arkitekttävling om Örnsro IP.

I maj ska arkitekttävlingen om Örnsro IP vara klar och nu har de fem bidragen som tävlar presenterats och det är stor bredd på de olika bidragen, allt från punkthus till hus med lutande fasader, något alla dock har gemensamt är att det har sparat en bit av marken närmst Svartån för att Å-stråket inte ska påverkas.


© 2016 Johan Gullberg - knytpunkt.se
1 Klickbar bild.

I maj ska arkitekttävlingen om Örnsro IP vara klar och nu har de fem bidragen som tävlar presenterats och det är stor bredd på de olika bidragen, allt från punkthus till hus med lutande fasader, något alla dock har gemensamt är att det har sparat en bit av marken närmst Svartån för att Å-stråket inte ska påverkas.

Stort intresse.

Stadsarkitekt Peder Hallkvist berättade att det kom in ungefär 30 bidrag till tävlingen och att de nu har valt ut fem stycken som ska tävla mot varandra och intresset har varit jättestort.
Det är rätt stor skillnad på de tävlande bidragen och som ordförande i juryn så berättade Peder Hallkvist att de hittills hade varit rätt överens men det är ju nu de ska utse en vinnare så nu kan det bli mer diskussioner.
- Men det är flera bra förslag, det gör att det kan vara ett svårt beslut, när man har två, eller tre, eller fyra bra alternativ att välja mellan, sa Peder Hallkvist.

Stora skillnader.

Det är också rätt stora skillnader å bidragen berättade Peder Hallkvist, det högsta huset som finns med är på 13 våningar medans det lägsta bara har två, likadant med hur arkitekterna har använt markytan skiljer sig åt, men något som är rätt genomgående är att det finns en barriär mot Idrottsvägen medan det är mer öppet mot Svartån och grönområdet som ska vara där.
Det skiljer sig också rätt mycket på hur många lägenheter som de olika förslagen innehåller, det som har lägst antal har 180 lägenheter och de som har fått in flest har hela 223, men då är husen också mycket högre.
- I antal bostäder så är det en spännvidd på mellan ungefär 180 till 223 bostäder men ytmässigt så är det ganska lika i förslagen, det vill säga att en del har många fler små bostäder, medan andra har fler stora bostäder så, där är den stora skillnaden, sa Peder Hallkvist.

Olika kvalitéer.

Hanna Ljung, (C) förste vice ordf, programnämnd samhällsbyggnads, berättade att hon tyckte att det var spännande att förslagen hade så olika kvalitéer så hon tycker att det ska bli kul att se vilket bidrag det är som vinner.
Det var skillnad på arkitekturen mellan bidragen och det fanns mer konventionella hus och sedan några som stack ut lite mer, men Hanna Ljung hade inte fått någon egen favorit.
- En del som var mer konventionella och andra som stack ut lite med lite sluttande väggar och sådant där, så att, ja vi får se vad det blir sen, sa Hannah Ljung.

Där skulle jag kunna bo.

Ingalill Bergensten, (KD) ledamot programnämnd samhällsbyggnads, berättade att det var ett av förslagen som hon verkligen gillade och att det förde hennes tankar till den nya stadsdelen Jakriborg i Skåne.
Det förslaget sa hon att hon tyckte verkade mysigt och inte så trångt med spännande husgavlar och så så där skulle hon kunna tänka sig att bo, men nu sitter hon inte med i juryn så rösta får hon inte, men naturligtvis ska det bli spännande att se vilket förslag som vinner.
- Men sen var det några som jag personligen direkt kände, åhh det där, men nu sitter ju inte jag i juryn, faktiskt, sa Ingalill Bergensten.

I maj får vi veta.

Nu är det dags för juryn att påbörja sitt riktiga arbete med att välja ut en vinnare och resultatet kommer att presenteras i slutet av maj.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar