×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2016-01-09  

Hur har Peter Flacks revyer påverkat Örebro?

Hur har Peter Flacks revyer påverkat Örebro?

Den frågan ställde sig Örebrokompaniet nu när Peter Flack har berättat att det här är sista säsongen han kommer att sätta upp en Hjalmar revy på Parkteatern i Örebro.
För att få svar på frågan vad 40 år med Hjalmar har betytt så tog Örebrokompaniet hjälp av HUI Research för att få svar och svaret var, väldigt mycket.

Den frågan ställde sig Örebrokompaniet nu när Peter Flack har berättat att det här är sista säsongen han kommer att sätta upp en Hjalmar revy på Parkteatern i Örebro.
För att få svar på frågan vad 40 år med Hjalmar har betytt så tog Örebrokompaniet hjälp av HUI Research för att få svar och svaret var, väldigt mycket.

Tidigt intresse för revy.

Peter Flack berättade som inledning lite om varför han spelar revy och bakgrunden är att han tidigt blev intresserad av just revy och han har alltid varit intresserad av att roa människor, inte på så sätt att han var klassens clown men möjligheten att skriva och på så sätt roa publiken.
Revy intresset höll i sig och under gymnasiet började Peter Flack att sätta upp egna revyer tillsammans med kompisar och intresset har sedan hållit i sig.
- Jag vill liksom tänka igenom, hur ska jag säga, vad ska jag säga och när blir det roligt, sa Peter Flack.

Hjalmar föddes.

Karaktären Hjalmar Bylund föddes till en revy som Peter Flack var med att sätta upp på den då nyrenoverade Örebro Teater 1976 och Hjalmar var bara en liten roll i en sketch med en gubbe som stod och sålde vitsippor på Hindersmäss i Örebro.
Vitsippor blev det för att figuren skulle prata närkingska och vitsippor låter kul, sen är det ju helt fel tid på året för vitsippor eftersom Hindersmäss ligger i slutet av Januari.
Det var lite nervöst att lägga in en sketch med närkingska eftersom det var en Örebro publik men just den sketchen blev väldigt omtyckt och revyn fick spelas mycket längre ände från början tänkt och så var figuren Hjalmar Bylund född.
- Om man räknar Hjalmars 40 år i Örebro och börjar -76 vilket vi har gjort så är vi framme vid 2016 idag så kan jag säga att vi hade inte kommit igång utan hjälp från dåvarande Kommunens kulturnämnd, sa Peter Flack.

Trogen Örebro.

Peter Flack har varit trogen Örebro genom alla år och även om han spelade två revyer i Stockholm så har Örebro varit basen.
Innan Hjalmar revyerna så fick Örebroare och även andra ta en bussresa till Stockholm eller någon annan större stad för att se revy och Peter Flack fick tanken på att om människor åker buss till Stockholm för att titta på revy så borde de kunna åka buss till Örebro i stället och det visade sig fungera utmärkt.
Trots att Peter Flack genom åren har fått många erbjudanden att komma till andra städer och spela sina revyer så har han valt att stanna kvar i Örebro.
- Vi resonerade å här att kan man samla publik i bussar som åker till Stockholm och går på olika teatrar och tittar, så kanske vi skulle göra så att vi försöker hitta lite bussar runt omkring här i Mellansverige som kör till Örebro och det tror jag var vår stora lycka för genom alla åren har vår buss publik varit oerhört viktig för oss, sa Peter Flack.

Revyerna har betytt mycket för Örebro.

Revyerna har spelats under 40 år och det är en lång tid att mäta och göra sig en uppfattning om, men om man bara tittar på antalet som har besökt Peter Flacks revyer så uppgår det till 1,4 miljoner varav en miljon var hitresta och det betyder att de inte var från Örebro kommun men inget om de kom från närområdet eller långt bort ifrån.
Björn Fransson från Örebrokompaniet berättade att de har ett uttalat mål från kommunledningen om att Örebro ska bli en evenemangsstad och revyerna har lagt grunden till den utveckling som Örebro ser idag.
Något som är unikt med revyerna är att hemmapubliken inte har varit den viktigaste utan den har haft nationell publik och den gav en anledning till att besöka Örebro.
- Den har haft en väldigt stor betydelse för besöksnäringens utveckling över huvud taget för den lärde egentligen Örebro vilka effekter tillresande besökare har för staden, sa Björn Fransson.

En viktig språngbräda.

Hjalmar revyerna har varit en viktig språngbräda för Örebro för Peter Flack visade tydligt att man inte behöver flytta till någon storstad för att lyckas och revyerna hjälpte också till att skapa den infrastruktur som staden behöver för att klara av större evenemang.
Örebro har tack vara revyn skapat en resursbank i staden och den har också visat att det gynnar hela staden inte bara en liten del utan stora delar av staden har tjänat på att revyn spelas och den har också gett de som styr en uppfattning om att evenemang gynnar hela staden och att det krävs investeringar för att utveckla turismen.
- Det är inga överord att säga att revyn har tillsammans med Gustavsvik och Conventum varit den enskilt viktigaste aktören i Örebros besöksnäring genom alla tider, sa Björn Fransson.

Historiskt perspektiv är viktigt.

Lennart Bondeson (KD) berättade att vi lever mycket i nuet och därför är det svårt att tänka sig att Örebro inte jämt har varit som det är idag och det är inte så ofta som vi saknar historiskt perspektiv och 40 år är rätt lång tid på sitt sätt.
Det finns alltid en politisk diskussion om hur viktigt det är att satsa på evenemang och det hamnar ofta i konflikt med det vi egentligen ska göra som kommun, men ett evenemang ger mycket tillbaka.

Ett stort hål.

Ett av Björn Franssons första Örebro minne var att se Hjalmar på tv, sedan när han flyttade till Örebro i början på -90-talet så har han sett flera av revyerna så Hjalmar har hängt med.
Björn Fransson visste att revyerna har haft stor betydelse men han visste inte att det hade lockat en miljon besökare till staden och inte att den hade haft så stor ekonomisk effekt på staden.
Björn uppskattade att få siffror på revyernas påverkan på staden och att den varit med att bygga upp Örebro som evenemangsstad och förutsättningarna för Conventum kom genom Hjalmars revyer och det sambandet hade de inte sett tidigare.
Björn Fransson räknar inte med att något evenemang kommer att kunna ta över efter revyerna utan nu handlar det om att få ett jämt flöde av evenemang över året men revyerna kommer att lämna ett hål efter sig.
- Örebro kommer att klara sig väldigt bra men vi hade klarat oss bättre med Hjalmar, men Örebro kommer att fortsätta växa som evenemangsstad, sa Björn Fransson.

Lite snurrigt idag.

Peter Flack berättade efter pressträffen att han blev lite snurrig när han fick höra att det var 1,4 miljoner som sett hans revyer och varav 1 miljon var turister, sen när de kom in på ekonomi så blev det ännu snurrigare och han blev väldigt glad att revyerna har betytt något för känslan i Örebro och att de hjälpt till att bana vägen för annat som kommit fram i Örebro senare.
Anledningen till att han var envis och var kvar i Örebro var till viss del att i de större städerna var ju alla andra, vi är ju faktiskt i Örebro och publiken vill komma så vi utvecklar det vi har istället för att flytta på oss och idag är han glad för att han var så envis.
- Låt oss vända bussarna från Stockholm till Örebro och vi lyckades ju med det, sa Peter Flack.

Slut på stora revyer men ingen nedtrappning.

Peter Flack berättade att han fyller 70 år i år och eftersom han mår rätt skapligt idag så tänker han inte varva ned utan han varvar upp och har redan en hel del planerat både för 2016 men även framåt.
Närmast så ska han spela barnteater tillsammans med Hasse Kvinnaböske Andersson och Monica Forsberg och den spelas i Skåne under april, sedan så blir det Trystorp i sommar.
Stjärnkvällar på Trysorpsslott tillsammans med Nisse Landgren, Sharon Dyall och Beatrice Järrås och om ett år så inleder Peter Flack ett nytt samarbete med Svenska Kammarorkestern, men den stora grejen är att Hjalmar kommer tillbaka men i en annan tappning, det är slut på de stora produktionerna på Parkteatern och nu blir det något helt annat.
Tanken är att det blir en mindre revy ute i Brevens Bruk, Peter Flack var en gång med och samlade in pengar för att kunna renovera folkets hus och det är där de har tänkt att spela för en liten publik eftersom de räknar med att kunna få rum med ca: 300 platser.
- Det blir ju en liten Hjalmar revy till då, men det blir inte det här showiga med balett och kläder och plymer och allt sådant utan det blir en revy, lite mer traditionell revy med mycket sketcher och dialoger och monologer, det blir en rolig revy, sa Peter Flack.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar