×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2015-09-24  

Premiär för En Slavisk Dans på Örebro teater.

Premiär för En Slavisk Dans på Örebro teater.

Lördagen den 26 september är det urpremiär på föreställningen En Slavisk Dans som är skriven av Staffan Göthe.
Staffan Göte har varit verksam länge och det är lite ovanligt med en ny teater men Örebro Teater har lyckats få sätta upp En Slavisk Dans som inte har spelats på någon scen tidigare även om det var ett tag sedan den skrevs.

© 2015 Johan Gullberg - knytpunkt.se
8 Klickbara bilder.

Lördagen den 26 september är det urpremiär på föreställningen En Slavisk Dans som är skriven av Staffan Göthe.
Staffan Göte har varit verksam länge och det är lite ovanligt med en ny teater men Örebro Teater har lyckats få sätta upp En Slavisk Dans som inte har spelats på någon scen tidigare även om det var ett tag sedan den skrevs.

Utbrändhet och kaos.

En slavisk dans handlar om karaktären som kallas dottern och det är hennes egna berättelse om sitt liv, eller så som hon minns olika händelser nu när hon blivit utbränd och har tid att fundera på varför allt blev som det blev.
I teatern får vi följa dotterns berättelse genom korta glimtar ur hennes liv och eftersom minnet är opålitligt hittar hennes berättelse egna vägar.
Det här är ett vardagsabsurt skådespel och igenkänningsfaktorn kan säkert vara hög i vissa scener.

Stor produktion.

Det här är en stor produktion för Örebro länsteater eftersom det är ett samarbete med Västmanlands teater och med Kulturskolorna i respektive städer så förutom ensemblen finns det elever från Kulturskolan med på scenen och som flest är det 17 personer på scenen.
Premiären är på Örebro teater men den kommer naturligtvis även att spelas på Västmanlands teater i Västerås.

Alla är väldigt inkluderande.

Kulturskoleeleverna Evelina Holster, Embla Ekström, Ellen Brongdahl och Filip Näsholm var väldigt nöjda men att få vara med på Örebro Teater och att det är något helt annat än att gå och titta på en föreställning.
Nu har de en möjlighet att få vara med i hela processen med att sätta upp en pjäs på Örebro Teater och de får träffa och umgås med hela ensemblen på teatern och naturligtvis se hur det är backstage.
Upplevelsen har bara varit positiv och alla som arbetar på teatern får goda omdömen, alla är verkligen inkluderande och jättesnälla även om ingen var som de hade förväntat sig.
Det som ungdomarna har upplevt som svårast är att de måste använda kroppsspråket på scenen för att få fram det budskap de ska förmedla eftersom de inte har några repliker.

Alla har hållit på länge.

Trots sina unga år så har de hållit på länge med teater och de började på Kulturskolan i unga år och det som lockar med teater är möjligheten att uttrycka sig och att det är ett väldigt fritt sätt att uttrycka sig på. samtidigt så är det den där härliga känslan när allt flyter på scenen.
Möjligheten till utveckling är också viktig och att det jämt finns nya utmaningar, favorit roller var däremot inget som de hade just nu utan det finns roller de spelat som de tyckte extra mycket om men inget de verkligen ville spela i framtiden samma sak med teaterpjäser, det finns så många så det går inte att välja.

Fantastiskt roligt.

Rikard Lekander är regissör för En Slavisk Dans och han berättade att det är fantastiskt kul att få sätta upp den för första gången och se hur allt växer fram, det finns inga tidigare referenser till En Slavisk Dans eftersom det är verkligen är premiär och det är något som Rickard Lekander uppskattar, han beskriver det som att man får vara detektiv och leta efter nycklarna till pjäsen.
Sen är det extra roligt att det är en Staffan Göthe pjäs och en rätt stor pjäs också eftersom det var rätt länge sedan som det kom någon ny stor pjäs från honom.

Gillar Göthe.

Rikard Lekander berättade att han gillar Staffan Göthes pjäser, anledningen är de tvära kasten, att det är mycket komik men det kan snabbt gå över i något annat utan att det blir motsättningar.
Staffan Göthe lyckas hitta balansen så att något tragiskt inte blir komiskt på fel sätt och den balansen är viktig.
Staffan Göthe skildrar saker på en massa olika sätt och ofta i samma pjäs och precis så är det i En Slavisk Dans, rollgalleriet är väldigt olika varandra men de kompletterar varandra på ett bra sätt.
- Den är spretig på ett väldigt snyggt sätt, sa Rikard Lekander.

Skådespelare och regissör.

Rikard Lekander startade sin bana som skådespelare men under de senaste fyra åren så har regisserande varit dominerande och anledningen att han ville regissera var att få vara med i hela processen, som skådespelare kommer man in när konceptet är klart som regissör får du ta fram konceptet och sedan ville han få vara med och bestämma vilka berättelser som ska berättas.
En Slavisk Dans har betydligt att Rikard Lekander har fått arbeta på ett annorlunda sätt eftersom det är en så stor ensemble men det har varit kul och att få arbeta med elever från Kulturskolorna har också varit väldigt roligt berättade Rikard Lekander.

Snart premiär.

Premiären är den 26 september på Örebro Teater och den är redan klockan 16:00.
Det finns rätt många chanser att se föreställningen för den spelas på Örebro teater till 24 oktober.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar