×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2015-08-24  

Fullspäckat teaterprogram under hösten och våren.

Fullspäckat teaterprogram under hösten och våren.

Örebro Länsteater fortsätter att ha ett stort utbud av pjäser och inför säsongen 2015/16 blir det många olika samarbeten mellan Örebro Länsteater och andra teatrar i landet.
Det blir också mycket barnteater under den här säsongen och det blir barnteater från lågstadiet upp till högstadiet så alla har möjlighet att se teater.

© 2015 Johan Gullberg - knytpunkt.se
20 Klickbara bilder.

Örebro Länsteater fortsätter att ha ett stort utbud av pjäser och inför säsongen 2015/16 blir det många olika samarbeten mellan Örebro Länsteater och andra teatrar i landet.
Det blir också mycket barnteater under den här säsongen och det blir barnteater från lågstadiet upp till högstadiet så alla har möjlighet att se teater.

Boxaren vårens stora produktion.

Alexander Öberg och Erik Norberg kommer tillbaka även under 2016 och deras musikteatrar har blivit väldigt uppskattade tidigare i Örebro.
Nu kommer de med en lite tyngre musikteater om Johann Trollmann en Romsk boxare som var verksam under 30-talet i Tyskland.
Johann Trollmann som var känd under smeknamnet Zigenaren blev berövad sin titel av Nazisterna och så småningom så blev han också dödad i ett koncentrationsläger.

Musik är viktigt.

Erik Norberg berättade att han och Alexander Öberg har arbetet mycket ihop och eftersom båda två har hållit på mycket med musik så ville de göra musikteater som inte är så inställsamma utan tar upp berättelser som är lite svårare och historien om Johann Trollmann är både mörk och väldigt trotsig.
- Johann Trollmann trotsar regimen gång på gång och han säger att jag har rätt att vara den Rom jag är, sa Erik Norberg.

Letar ständigt efter berättelser.

Alexander Öberg och Erik Norberg letar jämt efter bra historier att göra teater av och det var Alexander Öberg som blev tipsad om berättelsen om Johan Trollmann och de fastnade för historien och bestämde sig för att göra musikteater av den.
Erik Norberg är säker på att publiken kommer att känna igen dem även om den här teatern är tyngre än vad deras tidigare pjäser på Örebro teatern har varit.
- Vi låter som vi låter och vi berättar historier på det sätt som vi gör, berättade Erik Norberg.

Nutidshistoria som monolog.

Ett gästspel på Örebro Länsteater står Danjin Malinovic för när han kommer med monologen Var är mitt hem.
Var är mitt hem berättar Danjin Malinovics egen historia, om hans lyckliga barndom i forna Jugoslavien och hur familjen sedan måste fly landet när kriget kom och landet splittrades.
Barnperspektivet är viktigt för Danjin Malinovic och sedan såg han ett behov i samhället att få höra berättelser från de som har flytt och hamnat i Sverige.
- Många väljer att inte berätta om sina upplevelser och väljer att begrava dem istället och på det sättet anser inte jag att vi sprider lärdom, sa Danjin Malinovic.

Ett Sverige Danjin inte känner igen.

Danjin Malinovic berättade att han har märkt hur klyftorna har ökat i Sverige och att det har blivit mer vi och dom och det samhället vill inte han ha och han hoppas att hans föreställning ska kunna föra människor närmre varandra igen.
Han har fått enbart positiva reaktioner från publiken och han spelar för högstadiet och gymnasieelever.
Den yngre publiken är mer rakt på sak i frågestunden efteråt men alla har varit nyfikna och en del av de äldre i publiken kan dra paralleller till sina egna upplevelser och det visar att frågan behöver pratas om.
Danjin Malinovic berättade också att han tycker att det skull behövas fler av den här typen av berättelser, det finns fortfarande de som berättar om andra världskriget och det är viktigt så att historierna inte glöms bort.

Mycket barnteatern.

Det blir mycket barnteater under spelåret på Örebro Länsteater och Michael Cocke har regisserat flera stycken av dem.
Michael Cocke berättade att barnteater är en källa för utveckling för honom eftersom man når alla och han arbetar mycket med att ha med barn under repetitionerna så att han får gensvar på en gång. Michael Cocke berättade också att barnteater är väldigt lärande, förr så fanns det bara en referensram idag har referenserna blivit många fler eftersom kulturerna i vårt land har blivit många fler.
- Det är otroligt stimulerande tycker jag och roligt att få barn och ungdomar som experthjälp, sa Michael Cocke.

Gillar att göra olika.

Rollen som regissör passar Michael Cocke för han gillar att göra olika saker och just när det gäller barnteatern så är det väldigt blandat.
Länsteatern kommer att ha uppsättningar för alla barn i skolåldern och det gör att det blir stor variation på det som spelas.
Michael Cocke berättade att han blivit regissör just för att han då får göra olika saker och han var även regissör för Var är mitt hem och den gav honom möjlighet att lära sig om det kriget och det verkar vara just det som driver honom, att få lära sig om nya saker.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar