×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2015-06-26  

Rose-Marie Frebrans porträttet avtäckt på slottet.

Rose-Marie Frebrans porträttet avtäckt på slottet.

På fredagen var Rose-Marie Frebran tillbaka på Örebro slott för att vara med på avtäckandet av målningen som kommer att göra sällskap med de tidigare landshövdingarnas målningar.
Det är en tradition att den förre landshövdingen får sitt porträtt målat och upphängt inne på slottet och nu har Rose-Marie Frebrans porträtt lagts till i samlingen som finns på Örebro slott.

På fredagen var Rose-Marie Frebran tillbaka på Örebro slott för att vara med på avtäckandet av målningen som kommer att göra sällskap med de tidigare landshövdingarnas målningar.
Det är en tradition att den förre landshövdingen får sitt porträtt målat och upphängt inne på slottet och nu har Rose-Marie Frebrans porträtt lagts till i samlingen som finns på Örebro slott.

Rose-Marie Frebran kommer i historieböckerna.

Landshövding Maria Larsson höll första talet inför avtäckningen av Rose-Marie Frebrans porträtt och hon talade bland annat om att Rose-Marie Frebran kommer att skrivas i i historieböckerna framöver för mer än att hon har varit landshövding i Örebro Län.
Rose-Marie Frebran lyckades ändra kommunallagen så att en ammande mamma inte blir utvisad från fullmäktigesammanträdet eller för sitt arbete med jämställdhet och sedan finns det ju fotbollen också.

Sex år som landshövding.

Maria Larsson talade också om att Rose-Marie Frebran var landshövding i sex år och hon han med mycket under de sex åren.
Bankkrisen var bara en av de kriser som Rose-Marie Frebran hade att tackla under sin tid som landshövding och Rose-Marie arbetade mycket med regionbildningar och Maria Larsson sa att det arbetet kommer de att fortsätta med eftersom det inte är klar.
Rose-Marie Frebran öppnade också upp slottet bland annat med Stjärnor på slottet där olika sportprofiler fick visa upp sig och alla har inte varit välkända av örebroarna.

Intrycket stämde.

Konstnären Olga Magnusson fanns också med på slottet och hon berättade i sitt tal att hon började med att titta på bilder av Rose-Marie Frebran för att få se hur hon såg ut och av de bilderna så bildade hon sig en uppfattning om Rose-Marie Frebran och även om Olga Magnusson bestämde sig för att inte läsa något om Rose-Marie så kände hon att hon gillade henne och det intrycket visade sig stämma när de väl träffades.
Olga Magnusson arbetar utifrån fotografier när hon målar och när hon fotograferade Rose-Marie Frebran så var även Hans-Gunnar Frebran med och båda två hade många åsikter, det var mer åsikter än det brukar vara när Olga ska måla av någon berättade hon i sitt tal.

En officiell målning.

Olga Magnusson berättade att hon inte valde bilden som Hans-Gunnar Frebran hade valt eftersom det var mer en bild av en älskad fru och inte av en offentlig person och portsättet ska vara av en offentlig person och det ska även hänga offentligt på slottet.
Rose-Marie Frebran hade synpunkter också och en av dem var att hon absolut inte ville sitta ner på porträtt, så därför är Rose-Marie Frebran stående på sitt porträtt.

Det känns lite högtidligt.

Rose-Marie Frebran inledde sitt tal med att säga att det känns lite högtidligt och lite mäktigt också faktiskt och hon fortsatte med att berätta att det var hon som tog initiativet att samla ihop alla porträtt på tidigare landshövdingar.
Tidigare så fanns porträtten utspridda på olika håll, men idag så är de samlade i residenset på slottet och speciellt i kapprummet som är fullt av porträtt och bland annat det allra första på Gustaf Eriksson Lejonhufvud som var landshövding 1634 – 1648.

Landshövdingar i historien var män.

Rose-Marie Frebran sa bland annat i sitt tal att av 35 landshövdingar så är det just nu två kvinnor men när Rose-Marie Frebrans porträtt kommer upp så blir det tre kvinnor bland de manliga porträtten.
Landshövdingeämbetet är gammalt och traditionsrikt, men vem vet hur framtiden ser ut sa Rose-Marie Frebran allt förändras och om man tittar tillbaka och ser på porträtten av landshövdingarna så bar de en tid en sorts uniform och den är som tur var avskaffad när den första kvinnan blev landshövding och mansdominansen är också bruten idag.
I dag är majoriteten av landets landshövdingar kvinnor och kommer vara så ett par år framåt.

Fjärde landshövdingen.

Olga Magnusson berättade efter avtäckningen av porträttet att porträttet på Rose-Marie Frebran är det fjärde porträttet på en landshövding som hon målat och det har aldrig tidigare varit så festligt och fint och det var jättekul att vara med.
Ett porträtt brukar ta Olga ett halvår att göra och då börjar hon med att träffa personen hon ska avbilda för att sedan fotografera och arbeta med målningen hemma.
Det är inte så vanligt med porträtt beställningar och Olga Magnusson berättade att det blir i snitt ett och ett halvt porträtt om året som hon målar och hon skulle gärna se att det blev fler men idag så är fotografin större än målningar.
Olga Magnusson berättade att hon gillar att måla porträtt för att det är spännande att leva sig in i folk och det är en utmaning.
- Det ska inte bara bli likt utan den personen som jag målar ska känna igen sig och den ska fungera i sammanhanget där den ska hänga också så det är många faktorer som ska fungera, sa Olga Magnusson.

Svårt att hitta en porträttmålare.

Rose-Marie Frebran berättade efter avtäckningen att det kändes högtidligt och att hon vet att tavlan kommer att hänga i arbetsrummet som landshövdingen har i residenset.
Tavlan tog ungefär ett halvår att färdigställa , men att hitta en porträttmålare var inte det enklaste berättade Rose-Marie Frebran, först hade de velat ha en lokal konstnär men hittade ingen porträttmålare lokalt utan då tittade de på de som tidigare målat porträtt på landshövdingar ute i landet och valet föll slutligen på Olga Magnusson.
Rose-Marie Frebran ville inte sitta ner i en karmstol på sin målning och anledningen var att hon sitter inte still så.
- Jag sitter inte still på det där sättet, jag är aktiv, jag sitter inte ens vid skrivbordet utan står och jag har varit aktiv under min landshövdingetid så att det kändes konstigt att sitta i en karmstol, sa Rose-Marie Frebran.

Det har hänt en del under åren.

Rose-Marie Frebran sa bland annat att det kändes som att det hänt en del under åren när Maria Larsson berättade om en del av det som hänt under Rose-Marie Frebrans tid som landshövding.
Något som fastnat i Rose-Marie Frebrans minne är den första svåra tiden som landshövding eftersom det då var den stora finanskrisen i hela världen.
Hon minns naturligtvis också många positiva och roliga saker också så som jämställdhetsarbetet och tillgänglighetsarbetet även om de arbetena inte är avslutade utan kommer att behöva arbetas med länge till.
- Visst jag är medveten om det där också men det är sällan som man får det samlat i klump på det där sättet, det gör naturligtvis att jag ser tillbaka på åren som landshövding med glädje och stolthet.

Residenset ska vara en mötesplats.

Rose-Marie Frebran öppnade upp landshövdingens residens i slottet under sin tid där och anledningen var rätt enkel enligt henne själv.
- Residensen finns inte för att landshövdingen ska ha någonstans att bo, det går ju att lösa på olika sätt, de finns ju faktiskt till för att vara mötesplatser och också vårat kulturarv men jag tycker att det där med mötesplats är jätte jätte viktigt och som landshövding ska man vara en samlande kraft, sa Rose-Marie Frebran.

Det här är hemma nu.

Landshövding Maria Larsson berättade att hon nu har hållit på i två månader och det här känns verkligen som hemma nu och hon är väldigt glad över att få vara här.
Det kändes lite högtidligt att få inviga porträttet av Rose-Marie Frebran och Maria Larsson berättade också att hon brukar titta på porträtten av tidigare landshövdingar och hon önskar att det var mycket de kunde berätta om för det är många som tittar ner på henne från väggarna.
Maria Larsson sa också att hon gillar porträttet på Rose-Marie Frebran eftersom hennes personlighet är väl fångad så det blir nog en av favoriterna i porträttsamlingen.
- De bär ju på många berättelser om vad som har hänt under deras landshövdingetid, sa Maria Larsson.

Maria Larsson är inriktad på framtiden.

På frågan om hon har funderat något på sitt eget porträtt så blev svaret ett skratt och sedan att det har hon inte, nu ska hon göra några arbetsår först.
Maria Larsson berättade också att nu får hon lägga manken till och vara aktiv för att kunna följa i Rose-Maries fotspår som en väldigt aktiv landshövding och det gäller att både samordna flera olika aktörer för att länet ska utvecklas på bästa sätt och en av de viktigaste punkterna är att Örebro län fortsätter att vara attraktivt och likaså infrastrukturer är viktiga, Maria Larsson skulle gärna se bättre flygförbindelser ut i världen för att locka andra att komma hit.
- Det finns så stor potential i den här staden och det här med attraktiviteten i form av kulturliv det är en faktor och den utvecklas på ett väldigt fint sätt, sa Maria Larsson.


Tillbaka

Kommentarer:

2015-06-29 17:57:12   Av:

Tack för jag fick ta del av denna intressanta artikel och film om tre sympatiska och duktiga kvinnor i vårt samhälle. Önskar se fler porträtt i olja som bevarar vår historia till kommande generationer. Beundrar Olga Magnussons skickligt gjorda oljemålning som visar att även i vårt århundrande skapas porträtt av hög konstkvalitet

Lämna en kommentar