×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2015-04-16  

(H)järnkoll i föreningsform.

(H)järnkoll i föreningsform.

Projektet (H)järnkoll som tog slut i början av året återuppstår fast nu i föreningsform, projektet var en del av att ändra på attityder när det gäller psykiska sjukdomar och att föra upp diskussioner om psykisk ohälsa på dagordningen.
Psykisk ohälsa är vanligt i samhället men det släpar fortfarande med sig en hel del tabu och är något man inte vill eller vågar prata om.

Projektet (H)järnkoll som tog slut i början av året återuppstår fast nu i föreningsform, projektet var en del av att ändra på attityder när det gäller psykiska sjukdomar och att föra upp diskussioner om psykisk ohälsa på dagordningen.
Psykisk ohälsa är vanligt i samhället men det släpar fortfarande med sig en hel del tabu och är något man inte vill eller vågar prata om.

Öppet möte på Svampen.

För att visa upp vad (H)järnkoll gör och är så hölls det ett öppet möte på Svampen, på mötet så var det flera olika föreläsare som höll korta föredrag och ett av Hjärnkolls viktigaste instrument för att förändra attityder var att ha Ambassadörer som var ute och föreläste om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa.
(H)järnkoll drevs av myndigheten Handisam på regeringens uppdrag och det var från början fyra kampanj-län som senare utökades till åtta, men nu när de blir en förening så kan det sprida sig över hela landet och spridningen är redan på gång berättade Elisabet Norlinder från (H)järnkoll.

Uppskattat projekt.

(H)järnkoll blev ett uppskattat projekt och det är därför de nu ombildas till en förening berättade Elisabet Norlinder, när projektet tog slut så ville regeringen, socialdepartementet och (H)järnkoll i Stockholm att det skulle bli en övergång till föreningsform i stället, så att kampanjlänen skulle kunna ställa om och göra verksamheterna mer permanenta.
Tidigare drevs (H)järnkoll av myndigheten Handisam men nu ska brukarna själva driva arbetet framåt.
- Alla tycker att det ska bli bättre med en förening som drivs utav organisationerna som har medlemmar som har psykiska besvär och som också är anhöriga, sa Elisabet Norlinder.

Enbart positivt.

(H)järnkoll fick enbart positiva reaktioner under tiden som kampanjen pågick och det räknas som ett riktigt lyckat projekt.
Regeringen ville inte se att arbetat bara tog slut när projekttiden gick ut så därför har de arbetat mycket med att hitta pengar för att kunna ha en fortsättning och just nu arbetas med en förordning så att föreningarna ska ha en försörjning.
- Det är bara att jobba på så kommer det här sättet att arbeta på att sprida sig runt om i hela vårt land, sa Elisabet Norlinder.

(H)järnkoll supporter.

(H)järnkoll har öppnat upp för möjligheten att bli supporter för den som vill och en supporter är någon som ställer upp på arbetssättet som (H)järnkoll arbetar efter med att förändra attityder mot personer med psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar.
En supporter får inte kalla sig för en (H)järnkolls ambassadör utan för att bli det och själv kunna hålla föreläsningar så krävs det en grundutbildning på fem dagar, som (H)järnkoll står för.

Nystartade föreningen Balans Örebro.

Den första föreläserskan den här eftermiddagen var Zandra Edwardsson från den nystartade föreningen Balans Örebro.
Zandra Edwardsson berättade att Balans vänder sig till personer som har erfarenhet av depression, utmattningsdepression eller bipolär sjukdom och det gäller även anhöriga.
Balans har en del egna aktiviteter redan och självgruppen är populär och tanken är att få hjälp att komma framåt.

Första föredraget.

Zandra Edwardsson höll den här dagen sitt första föredrag och hon berättade efteråt att hon inte tänkte på om det gick bra eller inte utan tanken var att hon klarade av det och sen är det svårt att bedöma sig själv.
Zandra Edwardsson är en av (H)järnkolls supportrar och hon vill bli en av deras ambassadörer eftersom hon brinner för de här frågorna som att ta bort den stämpel som de med psykisk ohälsa råkar ut för.
- Just det här att ta bort stämpeln på psykisk ohälsa, som finns idag, fortfarande och det är många som, det är just det där att ska man berätta om det, ska man inte, hur ska folk runt omkring tänka, tycka och så vidare, det där tycker jag är så onödigt, rent ut sagt, det är som om man är sjuk i något annat, jag har cancer eller någonting, då är det ju inga problem att berätta, sa Zandra Edwardsson.

Avdramatisera psykisk ohälsa.

Zandra Edwardssons förslag på hur man förändrar attityder var att fler vågar berätta och visa att psykisk ohälsa inte är något farligt och att det finns många olika nivåer på psykisk ohälsa.
Attityder förändras med hjälp av kunskap, men kunskapen måste komma någonstans ifrån och på så sätt är (H)järnkolls Ambassadörer en viktig del.
Psykiskt sjuk kan låta hårt och många får bilder från ett mentalsjukhus, men det är inte verkligheten och Zandra vill att fler ska få veta hur verkligheten faktiskt är, när man lever med psykisk ohälsa.
- Det finns alla möjliga föreställningar och därför tror jag att det är väldigt viktigt att man går ut och berättar just om psykisk ohälsa och hur det är att vara drabbad, sa Zandra Edwardsson.

Egen erfarenhet.

Zandra Edwarsson har själv fått diagnosen bipolär sjukdom och innan hon fick diagnosen hade hon flera olika flyktbeteenden och trots att hon gjorde ett test själv så fick hon svaret att det inte var något fel men andra gången så var hennes mamma med och då fick hon en diagnos snabbt.
Zandra tror att anledningen till att diagnosen kom snabbt andra gången var att det dels var en annan läkare men sen just att hennes mamma var med, om man själv har en depression så kan det vara svårt att beskriva hur man känner därför var det bra att ha med någon som kunde förklara.
- Sen tror jag också att det ger mer tyngd när man har med någon anhörig, sen kunde hon också berätta hur jag mådde för är du jättedeprimerad och nedstämd, jag var nog inte speciellt bra på att beskriva hur jag mådde, sa Zandra Edwardsson.

Även anhöriga kan föreläsa.

Annika Gelin föreläser om att ha en dotter som har autism och hur resan så här långt har varit, Annika har också skrivit en bok, Mamma jag är viktig, om Frida fyra år och resan mot en autismdiagnos.
Annika Gelin är inte bara föreläsare utan även sångerska så hon blandar musik med föreläsning och med sig brukar hon ha Magnus Andersson.
Annika Gelin har precis börjat föreläsa men responsen har varit positiv och det är många som lever med barn med särskilda behov.
- Jag brukar ställa frågan, finns det någon människa som inte har särskilda behov?

Prata mer.

Annika Gelin berättade också att det finns ett stort glapp att fylla och att prata mer om de här sakerna, det finns mycket rädslor när det gäller allt som är annorlunda och Annika Gelin ser inte att samhället har gått åt rätt håll utan snarare att det har blivit hårdare mot de som inte passar in i mallen.
Att ha ett barn som har speciella behov gör att det är en ständig resa och den kommer aldrig ta slut, just nu så är det funderingar runt högstadiet och hur det kommer att gå, men svaret visar sig inte förrän det är dags.


Tillbaka

Kommentarer:

2015-04-17 12:08:57   Av: Elisabet Norlinder

Bra gjort av Knytpunkt! Mvh Elisabet (H)järnkoll

Lämna en kommentar