×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2014-11-25  

Attentat och Generalerna spelade på Plektrum.

Attentat och Generalerna spelade på Plektrum.

Plektrum bar på Oskarstorget hade under fredagen besök av Attentat och Generalerna.
Attentat är en punkgrupp med rötter från Göteborg och de flesta Örebroare har säkert hört Generalerna någon gång vid det här laget, men det här var kanske sista chansen för nu tar Generalerna en paus och ingen vet hur lång den kommer att bli.

© 2014 Johan Gullberg - knytpunkt.se
15 Klickbara bilder.

Plektrum bar på Oskarstorget hade under fredagen besök av Attentat och Generalerna.
Attentat är en punkgrupp med rötter från Göteborg och de flesta Örebroare har säkert hört Generalerna någon gång vid det här laget, men det här var kanske sista chansen för nu tar Generalerna en paus och ingen vet hur lång den kommer att bli.

Attentat en lång historia.

Göteborgsbandet Attentat bildades redan 1978 och sedan la de ner redan 1986 och förutom några enstaka gig med långa mellanrum så kom de tillbaka 2010 och vi har faktiskt hört dem när de var i Örebro sist och då var de inget som fastnade i minnet, men den här kvällen fattade jag varför och det var lokalen, sist var det ute på Kåren och lokalen var stor men rätt tom, den här kvällen på Plektrum som har en väldigt liten lokal blev det något helt annat.
Det här är ett band som vill ha publiken nära så att de kan kommunicera med den och det gjorde sångaren Mats Jönsson nästan hela tiden, det var att uppmana publiken att vara med så den här kvällen var de en riktig fullträff.

Trallvänligt punk med budskap.

Jag som inte var med under slutet av 70-talet och början av 80-talet kan inte säga något om hur Attentat är idag mot hur de var när de startade, men det jag kan säga att de har energin som punken kräver och även om deras musik är trallvänlig så har texterna ett budskap.
Texterna speglar ofta de som känner att de står utanför samhället och vad som skulle behöva förändras för att fler människor i Sverige ska få samma möjligheter.
Attentat inledde spelningen med Occupy Wall Street som finns med på deras skiva Fy Fan som släpptes förra året och den visar liksom vad det kommer att bli för kväll, men Attentat är inte bara revolt de har mer fundersamma texter också och jag hittade faktiskt flera låtar jag verkligen gillade den här kvällen.

Generalerna lockade.

Generalerna som startade som Björn Wallgren och Generalerna har spelat ihop sedan 2010 och eftersom de har spelat mycket och ofta på olika ställen både i Örebro och övriga landet så har de skaffat sig en egen publik och det märktes inne på Plektrum.
När det var dags för Generalerna så blev det trängre framför scenen och publiken byttes också ut till viss del.
Det här är partymusik och den här kvällen var det en kavalkad av det som vi brukar få höra från Generalerna, alla deras mest omtyckta låtar var med som Kvart i fem och Jockes kalas, det är i alla fall de jag tänker på först när jag hör Generalerna.

Lite trötta.

Generalerna har som jag redan sagt spelat mycket och det märks nu, jag märkte det redan i somras när vi hörde dem men den här kvällen var det riktigt tydligt och jag förstår att de tar en paus för att försöka hitta tillbaka till det som var roligt när de startade.
Även om bandet känns trött så är de inte dåliga, Björn Wallgren har med sin energi lätt att få med sig publiken och det är ett plus att de har spelat så mycket så att de flesta kan deras låtar, allsången var rätt rejäl ibland den här kvällen.
Jag måste passa på att skicka ett tack till den som önskade Sandkorn för den brukar inte Generalerna spela live och den är riktigt bra, men så är det ofta med Generalerna, det är samma låtar som spelas fast de har mycket mer att bjuda på och jag gillar när det är variation i låtlistan även om det var självklart vad som skulle spelas just den här kvällen.

Olika fast lika.

Det kunde kännas som en lite konstig blandning på band den här kvällen men eftersom Björn Wallgren som skriver låtarna till Generalerna har sina rötter i punken så fungerar det riktigt bra att ha Generalerna och Attentat på samma scen.
De här banden kompletterar varandra på något sätt och Attentats låtar är enkla att sjunga med i även om man hör dem för första gången och samma sak med Generalerna, det som skiljer är att Attentat är mycket mer samhällskritiska i sina texter, Generalerna däremot är precis som låtskrivaren glada och fulla med energi.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar