×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2014-10-21  

Carmen i ny förpackning.

Carmen i ny förpackning.

Länsteatern i Örebro sätter upp operan Carmen, men det blir inte en lång kväll på Örebro teater utan den spelas för mellanstadielever och premiären är i Vivalla på Kulturarenan.
Carmen har kortats ner rejält och de rasistiska ideologier som finns med i originalet har hyvlats bort så att det bara är kärlekshistorien kvar.

© 2014 Johan Gullberg - knytpunkt.se
8 Klickbara bilder.

Länsteatern i Örebro sätter upp operan Carmen, men det blir inte en lång kväll på Örebro teater utan den spelas för mellanstadielever och premiären är i Vivalla på Kulturarenan.
Carmen har kortats ner rejält och de rasistiska ideologier som finns med i originalet har hyvlats bort så att det bara är kärlekshistorien kvar.

Carmen.

Carmen är en av de mest välkända operorna och den hade urpremiär i Paris 1875 och skrevs av Georges Bizet, handlingen utspelar sig i Sevilla i Spanien och huvudrollen har den sköna Carmen som hamnar i ett svartsjukedrama med ett inte så lyckligt slut.
Huvudrollen som Carmen spelas av Maria Simonsson och hon berättade att det är kul att få spela Carmen men hon ser det inte som någon fjäder i hatten för att det är just Carmen men den här produktionen är kul eftersom de har gjort om Carmen så mycket.
- Vi har gjort om den så pass mycket att den känns relevant, aktuell, fräsch och rolig, sa Maria Simonsson.

Nära publiken.

Länsteatern har byggt upp en liten scen inne på kulturarenan och publiken sitter väldigt nära skådespelarna och Maria Simonsson sa att hon tror att det är bra att vara så nära eftersom de inte är en hel operaorkester utan en liten ensemble så får de också ha en liten scen.
Maria Simonsson sa också att det blir intimt och med alla hits i musiken så kommer det säkert att bli pampigt just med tanke på att det är litet.
Musiken finns kvar i föreställningen och den är inte omgjord utan låter precis som den ska, det som skiljer är att skådespelarna inte är operasångare utan de använder sina vanliga sångröster under föreställningen och Maria Simonsson hoppas att det adderar något mer till föreställningen.

En berättelse om en ung kvinna som vill vara fri.

Carmen skrevs i slutet på 1800-talet och i en annan tid därför har de hyvlat bort en del tills de fått kärlekshistorien kvar och Maria Simonsson sa att i deras version handlar Carmen om en ung kvinna som vill vara fri och den historien vill hon berätta, inte den traditionella operaversionen som redan har spelats i snart 200 år.

Publiken ska vara med.

Maria Simonsson berättade också att de hade haft en provföreställning tidigare under dagen och den publiken hade varit rätt högludd, men det gjorde inget eftersom de var med i berättelsen och Maria ser hellre att publiken kommenterar det som händer på scenen än att de är helt loja och sitter med sina mobiltelefoner och inte bryr sig.
- De var väldigt glada och väldigt med, det var jättepinsamt när vi pussades och det var jättehäftigt, du vet men de var närvarande, sa Maria Simonsson.

Roligt att ha premiär i Vivalla.

Maria Simonsson berättade också att det känns jättekul att få vara i Vivalla speciellt som hon fått för sig att det är en publik som inte vanligtvis besöker Örebro Länsteater och därför känns det bra att teatern kommer till Vivalla.

Roligt att få sjunga mycket.

Linus Lindman spelar Don José och han berättade att det är kul att få göra Carmen och att få sjunga så mycket i föreställningen.
Anledningen till att de sätter upp Carmen är att teaterchefen på Örebro Länsteater frågade vad de ville göra och svaret blev att det skulle vara roligt att få sjunga och kanske göra en opera, sedan arbetade de vidare med idén och resultatet har premiär 22 oktober.

Carmen för barn.

Resultatet blev det här sa Linus Lindman och han berättade också att det är en bjussig föreställning eftersom de har försökt att ha med all musik, de har fått korta ner en del arior men de mest välkända är kvar och det är kul att få bjuda på det.
Carmen är ju också lite musikhistoria och Linus sa att han tror att en del av barnen som ser föreställningen säkert kommer att känna igen musiken även om de kanske inte vet var de hört den tidigare.
- Det finns ju saker som är snodda härifrån, till låtar idag, sa Linus Lindman.

Direktkontakt med publiken.

Linus Lindman uppskattar att ha publiken nära speciellt när det är barn för att det blir en direktkontakt och de svarar på det som de gör på scenen.
De kommenterar det som händer på scenen och ibland kan Linus ta in vad de säger och ibland inte, men kommentarerna visar att de är med i föreställningen, vilket är bra.
Tidigare under dagen hade de haft en testvisning och den gick bra trots att den avbröts av ett brandlarm mitt i, det var kul att se barnen vara med så mycket som de var.
- De pratade en del men de pratade om föreställningen, då är det ju meningsfullt, liksom, sa Linus Lindman.

En chans under Kulturnatten.

Carmen har premiär i Vivalla men kommer sedan att spelas på Nya China och efter det så blir det förhoppningsvis turné runt om i länet.
De vuxna som skulle vilja se den här pjäsen har faktiskt en chans för under Kulturnatten 28:de november kommer det att vara en offentlig föreställning på kvällen, annars är det enbart skolföreställningar som planeras.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar